ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν οι καμπάνιες για το βρετανικό δημοψήφισμα

Ξεκινούν οι καμπάνιες για το βρετανικό δημοψήφισμα
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του έξω από το νούμερο 10 της Downing Street μετά την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με την Ε.Ε. και την ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου REUTERS/Toby Melville

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε σήμερα την διενέργεια δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Κάμερον ενημέρωσε σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής, φέρνοντας στη «βαλίτσα» του μια «ιστορική» συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, που επανακαθορίζει τις σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο υπουργικό συμβούλιο συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί η θέση υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την «ισχυρότερη, ασφαλέστερη θέση της χώρας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», κι ότι η εναλλακτική σε αυτό θα αποτελούσε «ένα άλμα στο σκοτάδι».

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν αποδοχή των όρων του Κάμερον σχετικά με τα κοινωνικά επιδόματα στους μετανάστες, το δικαίωμα της χώρας να μην συμμετέχει στην ευρωζώνη και την υπόσχεση για μεγαλύτερη εθνική κυριαρχία.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέρριψε την επαναδιαπραγμάτευση ως μια «χαμένη ευκαιρία», ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι «άσχετη με τα προβλήματα που αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι Βρετανοί».

“Πρόκειται για μια θλιβερή συμφωνία. Ας φύγουμε από την Ευρώπη, να ελέγχουμε τα σύνορά μας, να κυβερνήσουμε τη χώρα μας και να σταματήσουμε να δίνουμε 55 εκατ. λίρες ημερησίως στις Βρυξέλλες”, σχολιάζει ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεν κρύβει τη σοβαρή φιλοδοξία του να διαδεχτεί τον Κάμερον, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Τώρα που η συμφωνία έχει κλείσει, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποιοι υπουργοί θα στηρίξουν τον πρωθυπουργό.

Η Τερέζα Μέι, ήδη επιβεβαίωσε την στήριξή της στον Κάμερον, τασσόμενη υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Τζόρτζ Όσμπορν.

Η επίτευξη της συμφωνίας δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για τις καμπάνιες, μια για το «ναι» και μια για το «όχι» ενώ και οι δύο ομάδες θα λάβουν 600.000 στερλίνες ως χρηματοδότηση, χρόνο μετάδοσης από τα Μέσα, με το όριο δαπάνης να ορίζεται στα 7 εκατ. στερλίνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ