ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουλκιώτης στο CNN Greece: Να μην πληρώσουν την ανικανότητα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

Μουλκιώτης στο CNN Greece: Να μην πληρώσουν την ανικανότητα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μιλώντας στο CNN Greece, ο βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την ειδική εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ.

Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «την ανικανότητα όμως της κυβέρνησης δεν θα επιτρέψουμε να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ». Ο κ. Μουλκιώτης επισήμανε ακόμα ότι: «Η περίοδος που διανύουμε το επιβεβαιώνει περίτρανα και μας διδάσκει ότι το μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να αλλάξει. Όχι προφανώς με υποβάθμιση του τουρισμού αλλά με την ανάπτυξη και άλλων κλάδων.»

Για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο Γιώργος Μουλκιώτης έκανε την εξής εκτίμηση: «Η κυβέρνηση έδειξε χαμηλά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή και κάθε μέρα που περνάει, η ανεπάρκεια είναι ορατή.»

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ΚΙΝΑΛ θα μπορέσει να ανακάμψει και να αντιστρέψει τη σημερινή κακή δημοσκοπική εικόνα του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Μουλκιώτη στο CNN Greece:

-Ως βουλευτής Βοιωτίας στηρίζετε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μπορεί όμως να σωθεί η εταιρία χωρίς να επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο κρατικός προϋπολογισμός;

-Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή μια απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση για την ειδική́ εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, για την τύχη 1200 εξειδικευμένων εργαζομένων, χωρίς να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρίας και το εθνικό συμφέρον σε σχέση με την υπεραξία του μεταλλεύματος, σε συνδυασμό με την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη. Το Κίνημα Αλλαγής είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τις ηγεσίες των αρμοδίων Υπουργείων και, κατόπιν συναντήσεων με το Σωματείο των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, είχε τοποθετηθεί ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε επενδυτή́ ο οποίος θα παρουσιάσει αναπτυξιακό́ και επενδυτικό́ πλάνο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις: για την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, την σημαντικότητα της εταιρείας για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, τα συμφέροντα της ΔΕΗ που είναι μέτοχος κατά 11,45%, την προστασία του περιβάλλοντος με τις αντίστοιχες επενδύσεις. Είχαμε προτείνει επίσης την αντιμετώπιση του χρέους προς τη ΔΕΗ με ρήτρα διακύμανσης της τιμής του Νικελίου, την ορθολογικοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, την αναβάθμιση της ποιότητας του μεταλλεύματος και αξιοποίηση του λατερίτη (πυρομεταλλουργεία).

Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κωφεύει στις προτάσεις της μας και της άλλης αντιπολίτευσης, αντιπολίτευσης, επιμένοντας σε λύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα και ακολουθώντας λάθη και παραλείψεις του δικού της κακού παρελθόντος. Την ανικανότητα όμως της κυβέρνησης δεν θα επιτρέψουμε να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Η βιομηχανία και ο τουρισμός

-Γενικά, μπορεί να υπάρξει ισχυρός βιομηχανικός κλάδος στην Ελλάδα ή πρέπει η οικονομία να είναι αποκλειστικά προσανατολισμένη στον τουρισμό και την εστίαση;

-Είναι γεγονός ότι η «μονοκαλλιέργεια» καθιστά ευάλωτη την οικονομία της χώρας. Προφανώς αν επενδύει μόνο με έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας, μία χώρα δεν μπορεί να είναι αυτάρκης και δεν μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και με εύλογη ισορροπία στο ισοζύγιο των συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο. Η αλλαγή αυτού του μοντέλου δεν επιτυγχάνεται με «μαγικές» λύσεις, αλλά με σοβαρές προτάσεις και προσπάθειες για πραγματική βιομηχανική, αγροτική και πράσινη ανάπτυξη. Η περίοδος που διανύουμε το επιβεβαιώνει περίτρανα και μας διδάσκει ότι το μονοκλαδικό μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να αλλάξει. Όχι προφανώς με υποβάθμιση του τουρισμού αλλά με την ανάπτυξη και άλλων κλάδων.

Σαφώς πρέπει να νιώθει κανείς «χαρούμενος με το ελληνικό καλοκαίρι» - για να χρησιμοποιήσω και το φετινό σλόγκαν για τον ελληνικό τουρισμό - αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να είναι ευτυχισμένος, γευόμενος τα προϊόντα που παράγει και ικανοποιημένος τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει η Ελλάδα στους τομείς που συνδέονται με την 4η βιομηχανική επανάσταση, την ψηφιακή εποχή και την πράσινη συμφωνία. Χρειάζεται να δημιουργηθούν τέτοιες προϋποθέσεις, για να ανακοπεί το brain drain. Η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει κλάδους υψηλής παραγωγικότητας, πολιτική απόφαση χρειάζεται για ενεργή στήριξη χρειάζεται και όχι υποχώρηση στο άβουλο «αόρατο χέρι» της αγοράς.

Ανεπαρκή τα οικονομικά μέτρα

-Πώς κρίνετε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας;

-Η κρίση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί ένα τεστ για την πραγματική ικανότητα των κυβερνήσεων να διαχειριστούν μια τόσο έντονη δυσμενή εξέλιξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην πρώτη φάση, ανταποκρίθηκε καλά ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά, έδειξε χαμηλά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή και κάθε μέρα που περνάει, η ανεπάρκεια είναι ορατή. Αντί μιας άμεσης και επείγουσας δράσης για την προστασία των θέσεων εργασίας, τη διατήρηση δεσμών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, τη διατήρηση των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων-εργοδοτών, και την παροχή εισοδηματικής στήριξης και άλλων διχτυών ασφαλείας απευθείας στους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το «σταγονόμετρο» ενέταξε στα μέτρα στήριξης πληττόμενους εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αποκλείοντας ωστόσο σημαντικές κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Ταυτόχρονα, με πρόσχημα την προσωρινότητα και αναγκαιότητα των μέτρων, αναγάγει το μοντέλο της εκ περιτροπής εργασίας, που με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», «μεταλλάχθηκε» σε μειωμένη απασχόληση, σε σημαία δήθεν σωτηρίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Εις βάρος των πολλών και αδύναμων προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

Τεράστιο κοινωνικό κόστος

-Είστε τομεάρχης Εργασίας στο ΚΙΝΑΛ. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η αγορά εργασίας εν μέσω της οικονομικής κρίσης;

-Η περίοδος που διανύουμε, χωρίς υπερβολές, προέκυψε σαν «κεραυνός εν αιθρία» για μια ολόκληρη γενιά, που χωρίς ακόμα να έχει ξεπεράσει την δεκαετή οικονομική κρίση, καλείται να αντιμετωπίσει και αυτή την κρίση, όπου η επισφάλεια, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί οριακά οντολογικό χαρακτηριστικό της. Το κοινωνικό κόστος στη χώρα είναι και θα παραμείνει τεράστιο. Όλες οι επίσημες εκτιμήσεις εστιάζουν στο ότι η οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού, θα είναι χειρότερη από εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα σενάρια είναι πολλά: κάποια λιγότερα και άλλα περισσότερο τραγικά. Καμία εκτίμηση όμως δεν αμφισβητεί ότι οι κλυδωνισμοί στην απασχόληση θα είναι τόσο ισχυροί που θα επιφέρουν σημαντική μείωση του εθνικού εισοδήματος και της κατανάλωσης και θα προκαλέσουν αλυσιδωτές παρενέργειες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο με βασικά χαρακτηριστικά: την μειωμένη οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση, την απώλεια εισοδήματος και ζήτησης. Με αποτέλεσμα βέβαια την αύξηση της ανεργίας και τη διεύρυνση των επισφαλών μορφών εργασίας, αλλά και σημαντική επίπτωση στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Όσο με τα ίδια εργαλεία και μυαλά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς συνθήκες τόσο οι μόνιμοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι. Αυτή η «κανονικότητα» πρέπει να αλλάξει.

Άνοδος του ΚΙΝΑΛ στο μέλλον

-Σε όλες τις δημοσκοπήσεις βλέπουμε το ΚΙΝΑΛ να συρρικνώνεται σημαντικά. Τι φταίει και δεν πείθετε τους πολίτες;

-Κάθε ιστορική περίοδος έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές. Η κυριαρχία τους δεν είναι όμως δεδομένη και εξαρτάται από την ικανότητα να εναρμονίζονται με το παρόν και να εκφράζουν το μέλλον αλλά και να προβάλλουν τις αυθεντικές ιδέες, αρχές και αξίες τους.

Η σημερινή κρίση θα οδηγήσει σε τεκτονικές ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα και η αναγέννηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης είναι μεν εφικτή, αλλά καθίσταται έργο δύσκολο και απαιτητικό.

Προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τις θεατές και αθέατες πλευρές της απήχησης της δικής μας παράταξης, εργαζόμαστε σκληρά και μοχθούμε για την μεγάλη ανάκαμψή της. Είμαστε τολμηροί και ειλικρινείς, με στόχο τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να προσελκύσουμε ξανά τους πολίτες που μας εγκατέλειψαν. Βεβαίως, οι θεσιθήρες και εξουσιολάγνοι, με τη σοβαρότητα των δυο αυτών χαρακτηριστικών, «μετακόομισαν», βρήκαν τον προορισμό και τον ρόλο τους, για να εξυπηρετήσουν προφανέστατα ιδιοτελείς σκοπιμότητες.

Θεωρώ ότι έχουμε στιβαρές κοινωνικές αναφορές, διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εναρμονισμένο στις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες της χώρας και μας διακατέχει η απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, που μας επιτρέπουν να προσβλέπουμε σε μια σημαντική ανοδική τάση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή και επιμονή, καθώς οι επιδόσεις, η αποτελεσματικότητα και η συνέπεια λόγων και έργων όλων μας κρίνονται από τον λαό σε βάθος χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ