ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων: Τα μηνύματα πολιτικών και κομμάτων

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων: Τα μηνύματα πολιτικών και κομμάτων

Την αλληλεγγύη τους προς τους ανθρώπους που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον εκφράζουν τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

«Την υποχρέωση διεθνούς αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις εστίες και τις χώρες τους», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτει ότι «η Ελλάδα, σύνορο της Ευρώπης, κάνει το καθήκον της με σεβασμό στο δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την εθνική της ασφάλεια».

Η 20η Ιουνίου, «αποτελεί ταυτόχρονα μια ημέρα μνήμης, αλλά και επαγρύπνησης για την ουσιαστική αποστολή που καλείται η χώρα μας, ως άγρυπνος φρουρός των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης να φέρνει καθημερινά εις πέρας», σημειώνει σε μήνυμά του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε μια περίοδο διαπραγμάτευσης για τη νέα Ευρωπαϊκή Χάρτα Μετανάστευσης και για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, το υπουργείο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, «αυτά θα είναι την επαύριον τα εχέγγυα που θα έχει η χώρα στα χέρια της, προκειμένου να προχωρά ταχύτατα σε διαδικασίες ουσιαστικού διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Προσφέροντας στους πρώτους διεθνή προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις και ένα ασφαλές περιβάλλον, και παράλληλα δείχνοντας στους δεύτερους τον δρόμο της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής προς τις χώρες τους (...)».

Αλέξης Τσίπρας: Συλλογικά αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους

Η αλληλεγγύη, η στήριξη στο συνάνθρωπο, η προσφορά «είναι τα συλλογικά μας αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που διαβρώνει τις κοινωνίες μας», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ότι «πρόσφατα μείναμε σπίτια μας για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Κάποιοι άλλοι όμως, εγκαταλείπουν σπίτια, πόλεις και πατρίδα ακριβώς για τον ίδιο λόγο». «Γιατί», σημειώνει, «ο κίνδυνος γεννά τις στιγμές που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε θυσία. Να διασχίσεις θάλασσες και βουνά. Να περπατήσεις δεκάδες χιλιόμετρα με ένα μωρό στα χέρια. Για να προσφέρεις ασφάλεια και ελπίδα σε αυτούς που αγαπάς».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «στη μάχη απέναντι στην πανδημία, έχουμε όπλο μας την επιστήμη, την εξέλιξη και την τεχνολογία και θα νικήσουμε τον ιό», «έχουμε στο πλευρό μας τα φωτεινότερα μυαλά του πλανήτη, που σε κάποιο εργαστήριο σε κάποια γωνιά του κόσμου, θα μας δώσουν τη λύση στο συλλογικό μας πρόβλημα». Όμως, υπογραμμίζει, «γι' αυτούς που ξεριζώνονται από τον τόπο τους, η απάντηση στο πρόβλημά τους δεν βρίσκεται σε κανένα εργαστήριο».

Αντίθετα, σημειώνει, «βρίσκεται μέσα στην καθεμία και τον καθένα από 'μας». «Η αλληλεγγύη, η στήριξη στο συνάνθρωπο, η προσφορά ακόμα και από το υστέρημά σου σε όποιον το έχει ανάγκη, δεν είναι απλά όμορφες λέξεις», τονίζει, «είναι τα συλλογικά μας αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που διαβρώνει τις κοινωνίες μας», «είναι ο πλούτος ενός λαού που ξέρει τι θα πει ξεριζωμός». Ενός λαού, καταλήγει, «που δεν ξεχνά ότι κάποτε οι κραυγές από τις βάρκες των κυνηγημένων στο Αιγαίο δεν ακούγονταν στα αραβικά ή τα αγγλικά. Αλλά στη γλώσσα τη δική μας».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έχει ιδιαίτερη σημασία για το λαό μας, που έχει ζήσει την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Σε μια περίοδο που πάσχιζαν να κρατηθούν όρθιοι εν μέσω μιας μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, οι συμπατριώτες μας ανταποκρίθηκαν στην ιστορική τους μνήμη και συμπαραστάθηκαν στο 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν από τον τόπο μας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ενώ επικρίνει τη σημερινή κυβέρνηση για «αδράνεια, αναποτελεσματικότητα» και «προσπάθεια να δηλητηριάσει με ξενοφοβικά αντανακλαστικά τη συλλογική συνείδηση του λαού μας», ενώ σημειώνει πως το κρίσιμο είναι η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «την αλληλεγγύη χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, από το 2015 έως το 2019, να τη μετουσιώσει σε κυβερνητική πολιτική». Προσθέτει ότι διαχειρίστηκε το προσφυγικό «με αποτελεσματικότητα, σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και το Διεθνές Δίκαιο αλλά κυρίως δείξαμε ότι τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δεν είναι κενές λέξεις».

Αντίθετα, τονίζει, «η σημερινή κυβέρνηση, με την αδράνεια, την αναποτελεσματικότητα, τις διαρκείς παλινωδίες και τις ακροδεξιές της ιδεοληψίες της, μέσα σε λίγους μήνες οδήγησε την κατάσταση σε αδιέξοδο και δημιούργησε εκρηκτικές συνθήκες διαβίωσης, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες». Την κατηγορεί επίσης ότι «καταβάλει μια συνεχή προσπάθεια να δηλητηριάσει με ξενοφοβικά αντανακλαστικά τη συλλογική συνείδηση του λαού μας».

«Όμως», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι βαθιά χαραγμένες στην πολιτισμική μας ταυτότητα επειδή κι εμείς κάποτε αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τον τόπο μας». Συμπληρώνει πως «η χώρα μας αποτελεί εδώ και αιώνες ένα σταυροδρόμι που συναντιούνται διαφορετικοί πολιτισμοί και δεν θα μετατραπεί, όσο και αν το επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της, από χώρα που διδάσκει την ανθρωπιά, σε χώρα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, τέλος, πως το κρίσιμο όμως είναι «η Ευρώπη να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στη διαχείριση του προσφυγικού και απέναντι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν ξεριζωμένοι». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «πρέπει άμεσα να συμπεριλάβει και να εμπεδώσει στο ευρωπαϊκό δίκαιο το τρίπτυχο αξιών που αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης: Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις. Προστατέψτε τους Πρόσφυγες. Σεβαστείτε τα Δικαιώματά τους».

ΚΚΕ: Πληθαίνουν οι πρόσφυγες που δεινοπαθούν στα άθλια hotspots

«Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων που κάθε χρόνο προστίθενται στον τραγικό αριθμό των προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων παγκόσμια και που στα τέλη του 2019 έφτασαν τα 79,5 εκατ., εκ των οποίων πάνω από 30 εκατ. παιδιά, είναι η ζωντανή απόδειξη της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα πληθαίνουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, που δεινοπαθούν στα άθλια hotspots, στους καταυλισμούς, στις ουρές της Υπηρεσίας Ασύλου, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από τις δομές και τα προγράμματα στέγασης, που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα και αφήνονται αβοήθητοι» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αντιδραστικό, επικίνδυνο αλλά και αδιέξοδο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε εφαρμογή και της πολιτικής της ΕΕ, διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερη καταστολή, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και της Συνθήκης της Γενεύης, ενώ αναβαθμίζει τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή και έχουν γιγαντώσει το προσφυγικό πρόβλημα.
Βαφτίζουν τους περισσότερους αιτούντες άσυλο «μετανάστες». Μιλάνε επίσημα για «ρήτρα ευελιξίας και παρέκκλισης» από το διεθνές δίκαιο, δηλαδή για καταπάτησή του. Προχωρούν σε μαζικές απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές σε «εισβολή» και «λαθρομετανάστες». Έχουν μεγάλες ευθύνες για την καταγεγραμμένη αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και συμπεριφορών. Αυτή η πολιτική όχι μόνο είναι απάνθρωπη, αλλά οξύνει και γιγαντώνει τα προβλήματα τόσο των προσφύγων όσο και των λαών στις χώρες υποδοχής» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ τονίζει οτι «η κυβέρνηση επικαλείται την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά αποκρύπτει ότι οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, χτες του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα της ΝΔ, συναίνεσαν και συνέβαλαν σε αυτή την εργαλειοποίηση, με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τα συνεχή παζάρια με την τουρκική κυβέρνηση, στις πλάτες των προσφύγων».

Σημειώνει ακόμα ότι «ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, δε βρήκε λέξη να πει για το δράμα του παλαιστινιακού λαού από την παράνομη κατοχή εδαφών της χώρας από το κράτος-δολοφόνο, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες παγκόσμια έχουν φτάσει τα 5,6 εκατομμύρια».

ΜέΡΑ 25: Τα δικά τους κέρδη, γεννούν την δική μας φτώχεια

Οι πόλεμοι και η φτώχεια εντείνουν τις μετακινήσεις πληθυσμών και υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, τονίζει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων το ΜέΡΑ 25.

Σήμερα και η χώρα μας, η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το ΜέΡΑ 25 προσθέτει ότι «η αέναη κίνηση των πληθυσμών άλλωστε ξεκινάει από την ίδια την απαρχή της ανθρωπότητας και εντείνεται με τους σύγχρονους πολέμους, με τη φτώχεια και την κλιματική καταστροφή».Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει επίσης ότι «σήμερα που οι φράχτες, τα τείχη και η μισανθρωπιά υψώνεται απ' άκρη σ΄ άκρη της Ευρώπης αλλά και της υφηλίου, ενώ η ακροδεξιά μισαλλοδοξία ξεπηδά ξανά -ως εάν να πρόκειται για μια νέα δεκαετία του '30-. Σήμερα που οι δικοί τους πόλεμοι, "γεννούν" τους δικούς μας νεκρούς. Τα δικά τους κέρδη, γεννούν την δική μας φτώχεια. Η δική τους καταστροφή, γεννά τη δική μας δυστοπία».

Ωστόσο, το μήνυμα του ΜέΡΑ 25 επισημαίνει ότι σήμερα το πρόβλημα -όπως και διαχρονικά άλλωστε- δεν έχει να κάνει με το αν είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης, αλλά πλούσιος ή φτωχός. Σε αυτόν τον σύγχρονο άδικο αν όχι και απάνθρωπο κόσμο, προσθέτει, «εμείς υψώνουμε την αλληλεγγύη μας, την ανθρωπιά και τον διεθνισμό μας, σπάζοντας τα τείχη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και εντείνοντας τον αγώνα μας έναντι των πραγματικών γενεσιουργών αιτιών της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ