ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση ζητά τη διαγραφή Παππά, ο Παπαγγελόπουλος μιλά και για δική του ηχογράφηση

Η κυβέρνηση ζητά τη διαγραφή Παππά, ο Παπαγγελόπουλος μιλά και για δική του ηχογράφηση
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε ύπαρξη και δεύτερης κασέτας με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο φέρεται να αναφέρθηκε στη σημερινή του κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, την ώρα που οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης συνεχίζουν να ανεβαίνουν και η κυβέρνηση ζητά την διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ένα μόλις 24ωρο μετά το σάλο που προκάλεσε το ηχητικό ντοκουμέντο με συνομιλία Σάμπυ Μιωνή- Νίκου Παππά κι ενώ χθες φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναρωτιέται γιατί έχει μπει μόνον αυτός στο στόχαστρο και αφήνει να εννοηθεί πως σε αυτή την ιστορία δεν θα μείνει μόνος.

"Απομονώσανε εμένα γιατί ήμουν ο στόχος. Γιατί επίσης μόνο εγώ κι όχι ο Τσίπρας; Δεν τολμάνε να τα βάλουν με τον Τσίπρα;", φέρεται να είπε για να προσθέσει: "Εμένα με θεωρήσατε αδύναμο στόχο. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα με εγκαταλείψει. Διαπίστωσα πως στην αριστερά οι άνθρωποι είναι έντιμοι. Δεν πουλάνε. Εάν το είχα στήσει με Τσίπρα το όλο θέμα ο Τζανακόπουλος τι πήγε να ρωτήσει τη Δημητρίου;"

Πάντως, με την έναρξη της σημερινής τέταρτης ημέρας της κατάθεσής τους, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει και δεύτερη κασέτα, ενώ φέρεται να παραδέχθηξκε ότι ζήτησε από τον ελληνοισραηλινό επιχειρηματία χρήματα για τα «έξοδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε πως ο Σάμπυ Μιωνή πρέπει να έχει ηχογραφήσει και τον ίδιο, αλλά δεν τολμά να τη δώσει στη δημοσιότητα.

«Οι πρώτες διαρροές πάντως έλεγαν για κασέτα που έχει και μένα μαγνητοφωνήσει. Άρα έχει ο Μιωνής και εμένα μαγνητοφωνήσει. Αλλά αυτή την κασέτα δεν την βγάζει. Γιατί εγώ το μόνο που είχα πει ήταν “για τα έξοδα”» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Λίγο αργότερα ωστόσο, διευκρίνισε πως αυτό που είπε, αναφερόμενος στον Μιωνή, είναι πως ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχε διαρρεύσει ότι θα φέρει κασέτα με εκείνον όπου μιλάει για έξοδα. «Διαρροές του Μιωνη ήταν», φέρεται να είπε.

Δ. Αυγέρη: Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι ο κ. Παπαγγελοπουλος είπε ότι υπάρχει δεύτερη κασέτα.

Θ. Πλεύρης: Δεν ασχολούμαστε με τι γράφουν τα δημοσιεύματα!

Ι. Μπούγας: Δεν μπορώ να παρακολουθώ τα δημοσίευματα.

Πηγές από την Επιτροπή αναφέρουν ότι διάβασε από τα πρακτικά απόσπασμα της κατάθεσης του Νίκου Παππά στις 5 Μαρτίου 2020 κι ειδικότερα τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις του Θανάση Πλεύρη, που κατά τον ίδιο αποδεικνύουν πως γνώριζε την ύπαρξη κασετών.

Φέρεται μάλιστα, να ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα γιατί αποδεικνύουν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε μάλιστα, την αυτο-εξαίρεση του Θανάση Πλεύρη από την Επιτροπή.

«Ναι, έχω δίκη μου ατζέντα. Να πολεμώ τους κλέφτες, τους ψεύτες και τους διεφθαρμένους» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Στημένο παιχνίδι της ΝΔ»

Για «στημένο παιχνίδι της ΝΔ» έκανε λόγο σύμφωνα με πληροφορίες ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας με αφορμή τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη.

«Χθες από το βήμα της Βουλής ο ίδιος ο υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι η υπόθεση θα πάει στο Ειδικό Δικαστήριο. Δηλαδή, προεξόφλησε ότι θα περάσει από το Δικαστικό Συμβούλιο, υποθέτω, εννοεί με παρεμβάσεις», είπε ο κ. Τσοβόλας.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φαίνεται να κράτησε νέες αποστάσεις από τον Νίκο Παππά και στην περίπτωση της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Και αν ακόμη αυτά που λέγονται για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι σωστά, λέγεται πουθενά οτι εγώ ζήτησα κάτι για την Μαρέβα; Πουθενά στο ηχητικό. Κι όμως έπαιξαν χθες τα ΜΜΕ οτι δύο υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησαν την κα Γκραμπόφσκι. Πουθενά δεν βγαίνει οτι εγώ είπα κάτι για τη Μαρέβα.

Αποστασιοποιήθηκε δε, πλήρως σε ότι αφορά από την επισημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Αντώνη Σαμαρά.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Δεν αναφέρθηκα στην φερόμενη μίζα των 2,6 εκ που αναφέρεται σε Παπασταύρου -Σαμαρά, διότι δεν γνωρίζω και δεν έχω κανένα στοιχείο και σέβομαι το τεκμήριο αθωότητας"

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, που συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να καταφέρθηκε εναντίον δικαστικών λειτουργών.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Η διαδικασία αυτή πλήττει τη Δικαιοσύνη.

- Αυτός είναι ο Αγγελής. Παραλλάσσει τις ιδέες του με βαση τις κομματικές εξελίξεις. Και από που κι ως που καταθέτει διαβαθμισμένα έγγραφα που δεν έπρεπε να έχει στην κατοχή του;

-Η Δικαιοσύνη οφείλει να αυτοκαθαρθεί από μόνη της.

-Η Ράικου έπρεπε ήδη να έχει υποβάλλει την παραίτησή της. Να απαλλάξει τη Δικαιοσύνη από την παρουσία της. Και επίσης να μας πει η κα Ράικου εαν ο κ.Σαμαράς πληρώνει την υποτροφία των παιδιών της.

- Ο Αθανασίου έχει κι αυτός πολύ άσχημο ρόλο σε αυτή την υπόθεση. Θα τα αποκαλύψω κι αυτά.

Υπήρξε αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου για τις υποτροφίες.

Δ.Παπαγγελόπουλος: Τι είπα; Τι είπα για τα παιδιά;

Λίγο πριν τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να είπε:

Δ. Παπαγγελοπουλος: Ο κ. Σαμαράς ψεύδεται. Το αναφέρει πρώτη φορά αυτός: " Ο κ. Τζανακοπουλος ενημερώθηκε από την κυρία Δημητρίου. Παρόντες ήταν οι εισαγγελείς Τουλουπακη, Τζουρας και Μανώλης".
Μα κύριοι αυτό δεν γράφτηκε πουθενά. Δεν το επικαλέστηκε κανείς. Άλλο ένα ψέμα για να ενισχύσει την πολιτική σκευωρία. Αν ερχόταν ο κ. Σαμαράς εδώ θα έπρεπε να απαντήσει σε αυτό. Σπιλωνει δικαστές και λέει ψέματα. Άλλο ψέμα. Λέει ότι κανένα έγγραφο του FBI δεν αναφέρει πολιτικούς. Το ίδιο ψέμα λέει και η κυρία Ραικου και πρέπει να διωχθεί. Είχε το έγγραφο από το 2016 και στην δικαστική συνδρομή που εκανε τον Δεκέμβριο του 2016 μιλούσε για πολιτικά πρόσωπα.
Επαναλαμβάνω υπήρχε έγγραφο του FBI από τον Δεκέμβριο του 2016, επί Ραικου.

Διαγραφή Παππά ζητά η κυβέρνηση

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ζήτησε τη διαγραφή του Νίκου Παππά ενώ εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την αποκάλυψη για τις μεθοδεύσεις ενός αδίστακτου παρακράτους επί των ημερών της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά.

Τα ερωτήματα όμως είναι αμείλικτα.

Γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους ο κ. Τσίπρας;

Αν ναι, τι έκανε για αυτό;

Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά, τότε Υπουργό Επικρατείας της Κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη;

Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας, οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό» τονίζει σε δήλωσή του.

To ηχητικό ντοκουμέντο

Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα που κατατέθηκε στην επιτροπή της Βουλής χθες, Δευτέρα, ο συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς φέρεται να καταλογίζει στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι αποσκοπούσε σε χρηματικά οφέλη.

Σύμφωνα με τον διάλογο που δημοσιεύθηκε ο κ. Παππάς φέρεται να υποστηρίζει:

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Έχει τη δική του ατζέντα. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά

Σ. ΜΙΩΝΗΣ: Βγάζουν λεφτά;

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Πολλά λεφτά, δε μιλάμε τώρα για ... βγάζουνε λεφτά! ... Και αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού... Εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing το δικό σου ας πούμε.

Σ. ΜΙΩΝΗΣ: Realpolitik λέγεται αυτό.

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Ναι, αλλά το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες, ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!

Ο Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του υποστήριξε αργότερα ότι τα όσα έλεγε περί ατζέντας δεν ήταν για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά για τον Αντώνη Σαμαρά.

Ήταν η εποχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδείκνυε την ύπαρξη λογαριασμών του Σάμπυ Μιωνή στη λίστα Λαγκάρντ και ερευνάται παράλληλα η εμπλοκή στην υπόθεση του δικηγόρου του, επιχειρηματία και στενού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου.

Τσίπρας: Μαφιόζικες πρακτικές:

Από το Μεσολόγγι όπου περιοδεύει, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για προσπάθεια της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να στρέψει την ατζέντα «από το μεγάλο σκάνδαλο της οικονομίας» που «οδεύει σε μία εφιαλτική προοπτική» σε «σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων» και «μαφιόζικες και πρακτόρικες πρακτικές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ