ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διελκυστίνδα Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος δεύτερο ηχητικό

Διελκυστίνδα Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ και στο βάθος δεύτερο ηχητικό
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζεται η σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν σταματούν εδώ, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί να βάλει στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και το Μέγαρο Μαξίμου να επιζητά την κεφαλή επί πίνακι του Νίκου Παππά.

Το Μέγαρο Μαξίμου, κατόπιν συνεχών συσκέψεων αποφάσισε να ρίξει στην «πυρά» τον Νίκο Παππά, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος που η κυβέρνηση ζήτησε την διαγραφή του πρώην υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα είναι επειδή γνωρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να διώξει – τουλάχιστον τώρα – στη δίνη των αποκαλύψεων τον πρώην υπουργό του. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα επιβαρύνεται περισσότερο η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να ζητηθεί, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η διεύρυνση του κατηγορητηρίου και με άλλους μάρτυρες στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σημαντικές αποκαλύψεις και για παρακράτος που είχε στηθεί με στόχο να μην εκλεγεί κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Το συγκεκριμένο ηχητικό «ντοκουμέντο» έχει αποσταλεί στην εισαγγελία, μαζί με την κατάθεση του Νίκου Παππά τον Μάρτιο, με το ερώτημα της ψευδορκίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι ερωτήσεις τότε των βουλευτών της ΝΔ στην Προανακριτική δείχνουν πως γνώριζαν για την καταγραφή του κ. Μιωνή.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με το Νίκο Παππά, μία σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών που κρατά εδώ και πολλά χρόνια. Οι διάλογοι που διημείφθησαν μεταξύ τους ήταν «πολεμικού» χαρακτήρα. «Κύριε Παππά, σήμερα είστε βαριά εκτεθειμένος στον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Γεωργιάδης για να του απαντήσει ο πρώην υπουργός ειρωνικά: «Σώπα μωρέ»!

Ιδού μερικοί από τους διαλόγους που ακούστηκαν στη Βουλή:

Άδωνις Γεωργιάδης: «Αν, κύριε Παππά, πράγματι εσείς ένας υπουργός της κυβερνήσεως Τσίπρα, παραδέχεστε σε ένα τρίτο πρόσωπο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα έκανε δουλίτσες κι έβγαζε λεφτά για δικαστικές αποφάσεις και το μόνο που έχετε να κάνετε γι’ αυτό είναι "συγνώμη, δεν ήξερα" τότε αυτό, με συγχωρείτε, είναι εικόνα ενός βαθέως παρακράτους».

Νίκος Παππάς: «Εμείς είμαστε το παρακράτος, ο Μιωνή με κατέγραψε. Εμείς είμαστε το παρακράτος. Αλήθεια τώρα! Μιλάμε σοβαρά; […] Αντιλαμβάνομαι τη θέση σας. Είστε ελεγχόμενος για την υπόθεση Novartis, έχει καταρρεύσει ο ισχυρισμός σας ότι εκεί πέρα υπήρχε σκευωρία».

Άδωνις Γεωργιάδης: «Μην ανησυχείτε. Πλησιάζει η ώρα που κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του... Το Ειδικό Δικαστήριο είναι κοντά και θα δούμε και για ποιους».

Νίκος Παππάς: «Όσο για τις δουλειές... εκεί ακριβώς εννοούσα τις δουλειές που έκανε από τότε ο Παπασταύρου με τον Μιωνή και τους φώναζε ο Σαμαράς στο Μαξίμου».

«Στοχοποιήσατε τη Μαρέβα»

Φωτιές άναψε και η προτροπή του κ. Παππά στον επιχειρηματία Μιωνή να εμπλέξει μέσω του Σταύρου Παπασταύρου τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, ως αντάλλαγμα για να κλείσουν οι δικαστικές του υποθέσεις. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να λέει συγκεκριμένα:

«Και τι λέει ο καψερός εκεί; Ότι ο Παπασταύρου –λέει- είναι κολλητός με τη σύζυγο του πρωθυπουργού και δεν θα έλεγε ποτέ κακή κουβέντα γι’ αυτήν»...

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν άμεση: «Εγώ αν το είχα κάνει αυτό, κύριε Παππά, στον λόγο της τιμής μου θα ντρεπόμουν να βγω από το σπίτι μου. Στοχοποιήσατε την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι–Μητσοτάκη επί τρία χρόνια, της κάνατε τριακόσιους ελέγχους, βάλατε λυτούς και δεμένους για να τη σπιλώσετε μόνο και μόνο για να πλήξετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ούτε αυτό σας βγήκε, όμως».

Δεύτερο ηχητικό

«Υπάρχει και δεύτερο ηχητικό με εμένα» δηλώνει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης,Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την κατάθεσή του στην Προανακριτική, προϊδεάζοντας στην ουσία για το τι έρχεται. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να λέει: «Οι πρώτες διαρροές πάντως έλεγαν για κασέτα που έχει μαγνητοφωνήσει κι εμένα ο Μιωνής. Αλλά αυτή την κασέτα δεν την βγάζει. Γιατί εγώ το μόνο που είχα πει ήταν «για τα έξοδα».

Αλέξης Τσίπρας: «Μαφιόζικες Πρακτικές»

Αντί η ΝΔ να ζητά διαγραφή Παππά ας διευρύνει το κατηγορητήριο και για τον ίδιο, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ, στο αίτημα της κυβέρνησης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας περνάει στην αντεπίθεση και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντιπερισπασμό.

Από το Μεσολόγγι όπου επισκέφθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες. Μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων για να κρύψει το ένα και μοναδικό και μεγάλο σκάνδαλο... που είναι η οικονομία».

Φώφη Γεννηματά: Στη Δικαιοσύνη αμέσως

Το ΚΙΝΑΛ επιρρίπτει ευθύνες όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει: «Οι αποκαλύψεις για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν άμεσες ενέργειες της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και τη χωρίς καθυστέρηση διαβίβαση στη Βουλή φακέλου για πολιτικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται».

«Έχουμε μία ακόμη εκδήλωση του πραγματικού προσώπου του συστήματος της σήψης και της διαφθοράς» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ