ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Παππά

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Παππά
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι πιέσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα, αλλά και τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την έρευνα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει προσπάθεια χειραγώγησης της υπόθεσης από την κυβέρνηση.

Αύριο, Παρασκευή, ολοκληρώνεται κατά πάσα πιθανότητα το έργο της Προανακριτικής και την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με το Δικαστικό Συμβούλιο να αποφασίζει για το αν τελικά θα συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο.

Την ώρα που το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό μέτωπο παίρνει «φωτιά», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από τον Έβρο, έχοντας δίπλα του τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η κίνηση χαρακτηρίζεται υψηλού συμβολισμού, καθώς πριν από τρεις μήνες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε να παραβιάσει τα ελληνικά σύνορα βάζοντας μπροστά τους μετανάστες.

Στον Έβρο Δένδιας - Μπορέλ

Με τον Ζοζέπ Μπορέλ είχε συνάντηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών.

Επιπλέον, καταδικάστηκε απερίφραστα η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού ως μοχλού πίεσης για πολιτικούς σκοπούς, κατά παράβαση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας του 2016.

Σε ό,τι αφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά δύο κρατών-μελών της ΕΕ -της Ελλάδας και της Κύπρου- επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν αποτελούν απλώς διμερή ζητήματα, αλλά υπόθεση που επιβαρύνει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον συνομιλητή του τη βούληση της Ελλάδας για τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία.

Υπογράμμισε, ωστόσο, στον κ. Μπορέλ ότι η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας.

Με χάρτες στα χέρια ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για τις προκλήσεις της Άγκυρας σε Έβρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μπορέλ επισκέφθηκε το Φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου όπου πάνοπλοι άνδρες και γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, μαζί με 100 στελέχη της FRONTEX που παραμένουν στην περιοχή, φυλάνε 24ωρες το 24ωρο τα σύνορα της χώρας.

Ο ίδιος σημείωσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποστηρίξουμε σθεναρά την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, έδειξε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο χάρτες των ελληνικών συνόρων, υπενθυμίζοντας ότι «στο μέρος αυτό, πριν από λιγότερο από τέσσερις μήνες η διεθνής κοινότητα έγινε μάρτυρας μιας αδιανόητης κατάστασης: της εκμετάλλευσης από την Τουρκία της ελπίδας χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή».

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία:

«Είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε υπό την απειλή βίας να συνδράμουμε στη νομιμοποίηση της επίμονης παραβίασης της νομιμότητας, εκ μέρους της Τουρκίας».

Η «μάχη» της Αθήνας

Στην Αθήνα, την ίδια περίπου ώρα μαινόταν «πόλεμος» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να επιμένει να πάρει θέση ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά στις αποκαλύψεις από τα ηχητικά ντοκουμέντα του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, καθώς ο επιχειρηματίας αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και νέα στοιχεία σε βάρος πρώην κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δικηγόρος του, Πέτρος Πανταζής, μιλώντας στον Alpha, τόνισε:

«Όλα λοιπόν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν εμφανιστεί και μέλλει να εμφανιστούν θα κατατεθούν αρμοδίως στην Προανακριτική Επιτροπή».

Η πολιτική αντιπαράθεση «φούντωσε» από τα όσα διημείφθησαν δημόσια ανάμεσα στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Παππάς που βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης μιλώντας στο Mega είπε:

«Είναι η δική μου φωνή, ναι και βεβαίως αναφερόμουν στις μπίζνες που κάνει και έκανε ο κ. Παπασταύρου με τον κ. Μιωνή. Aναφέρομαι στην υπόθεση με τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Είναι τεράστιο το μαγαζί του κ. Μιωνή».

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της επικρίνει το στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα:

«Η μόνη αλήθεια που είπε ήταν ότι η φωνή είναι η δική του. Ο κ. Τσίπρας έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

«Φωτιές» άναψε και η αναφορά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όταν απάντησε «να καλέσετε τον Νίκο Παππά» στις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε στην Προανακριτική για το ηχητικό ντοκουμέντο.

«Γιατί ρωτάτε εμένα; Να γίνει πραγματογνωμοσύνη και να καλέσετε τον κ. Παππά το Σαββατοκύριακο στην Επιτροπή και να του πείτε άλλα λες εκεί άλλα λες εδώ. Ο Παππάς είναι νέος και έχει αντοχές» είπε.

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής, διέψευσε τον διάλογο που είχε με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Όσα φέρεται να λέει ο Νίκος Παππάς αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγώ δεν του ‘καθίσαμε’( του Μιωνή). Πιο τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν θεσμική και δεν παρενέβη στην Δικαιοσύνη δεν υπάρχει» ανέφερε.

Το ηχητικό ντοκουμέντο, πάντως, βρίσκεται πλέον στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα που διερευνά την συνομιλία Παππά – Μιωνή για να διαπιστωθεί η νομιμότητα, ο τόπος καταγραφής και η γνησιότητα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ