ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Μανιαδάκης κατά Εισαγγελίας Διαφθοράς: «Με χρησιμοποίησε»

Νίκος Μανιαδάκης κατά Εισαγγελίας Διαφθοράς: «Με χρησιμοποίησε»
ΙΝΤΙΜΕ

Συμπληρωματικό υπόμνημα στο οποίο αναφέρει ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς τον «χρησιμοποίησε» κατέθεσε στον Άρειο Πάγο και την Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης.

Στις 26 σελίδες του υπομνήματος ο κ. Μανιαδάκης αναφέρει ότι «οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, μου πρότειναν και με ενέταξαν ως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, χρησιμοποιώντας με προκειμένου να βοηθήσω στην διερεύνηση της υπόθεσης, και ταυτόχρονα και εν αγνοία μου, με μεταχειρίζονταν ως ύποπτο και εμπλεκόμενο στην ίδια υπόθεση, χωρίς να μου αναφέρουν ποτέ το παραμικρό, παρότι είχαν συσχετίσει τις δυο έρευνες».

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τον παρότρυνε να ενταχθεί υποσχόμενη ότι υπάρχει αμοιβή από 10% έως 30% για τις πληροφορίες που δίνονται από καταγγέλοντες που παρέχουν οικειοθελώς στοιχεία στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Συμπληρώνει ακόμη, ότι «τρανταχτή απόδειξη της μεροληπτικής συμπεριφοράς και των ανακριβών ισχυρισμών των Εισαγγελέων Διαφθοράς αποτελεί η κατάθεση τους αναφορικά με τον πρώην υπουργό οικονομικών, καθηγητή μου και νυν Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, με τον οποίο συνεργάστηκα στην διάρκεια της οικονομικής κρίσεως και τον οποίον ενέπλεξαν οι μάρτυρες με αήθη τρόπο. Τελικώς, όμως, αρχειοθετήθηκε η υπόθεση αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το αβάσιμο των καταθέσεως τους».

Ο Νίκος Μανιαδάκης αναφέρεται στη συνάντηση του με τον Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι έγινε στις 20 Απριλίου 2018 και ότι το έκανε γνωστό στην Εισαγγελία Διαφθοράς χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς στην προσπάθεια τους να καταδείξουν την πλήρη αναξιοπιστία του, ισχυρίζονται ότι εμφανίστηκε στην ΓΑΔΑ τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο κατά τη διάρκεια των καταθέσεων μου, δήθεν τρομαγμένος ενώπιον τους, να αναφέρει ότι ο κ. Στουρνάρας τον απείλησε, γεγονός το οποίο ουδέποτε -όπως αναφέρει- έλαβε χώρα.

«Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνω, όπως σας έχω αναφέρει, και σε προγενέστερο υπόμνημά μου ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 κατοικούσα στην Ισπανία και δεν έδωσα καταθέσεις την περίοδο που αναφέρουν, γεγονός ευκόλως αποδείξιμο. Ο ως άνω ισχυρισμός των Εισαγγελέων δεν αντέχει στη λογική και αδυνατεί να εξηγήσει το ότι μετά από διάστημα έξι ολόκληρων μηνών δήθεν τρόμαξα και ήθελα να το αναφέρω.

Ακόμα και η ίδια αναφορά των Εισαγγελέων για το επίδικο συμβάν γίνεται ένα ολόκληρο έτος μετά το υποτιθέμενο γεγονός στις 30-09.2019, αφότου είχαν προηγηθεί αφενός άλλα γεγονότα, αφετέρου καταθέσεις μου, και οι καταθέσεις του κ. Στουρνάρα και άλλων. Προφανώς το ανωτέρω γίνεται για την ίδια την αυτό-προστασία τους, ωστόσο δείχνει την μεροληψία, την αναξιοπιστία και τα ψεύδη τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι αντέδρασα όταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 με εξεβίαζαν να καταθέσω ενοχοποιητικά στοιχεία για τους πολιτικούς. Σε κάποια στιγμή μου έδειξαν ένα φάκελο μη δήθεν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος μου, που είχαν αποστείλει διάφοροι "εχθροί μου". Ζήτησα το φάκελο γα να τους δώσω εξηγήσεις αλλά δεν μου δόθηκε ποτέ», σημειώνει.

Αναφέρεται ακόμη, στον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμο Σαράφη», λέγοντας ότι «δήλωσε ρητώς ότι με ενέπλεξε στις αρχικές καταθέσεις και στην συνέχεια κλήθηκε να τις εξειδικεύσει 10 μήνες αργότερα, "όποτε ο ίδιος το επιθυμούσε", παραμονές τις διώξεως μου, αφότου επί 10 μήνες ο εισαγγελείς εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος προσπαθούσαν να μου αποσπάσουν μαρτυρικές καταθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ