ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Το «άδειασμα» Παππά και η «συσπείρωση γύρω από τη σημαία»

ΣΥΡΙΖΑ: Το «άδειασμα» Παππά και η «συσπείρωση γύρω από τη σημαία»
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την Πέμπτη το βράδυ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Λεωνίδου όσοι και όσες άκουσαν την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα,  κατάλαβαν κατευθείαν ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα αποτελούσε σημαντικό πολιτικό γεγονός.

Αναφερόμενος στον Νίκο Παππά και το ηχητικό με τον Σάμπυ Μιωνή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλειά τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς «ανέλαβε την ευθύνη» κι «έκανε την αυτοκριτική του» για «σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας» του με τον κ. Μιωνή. Ο κ. Παππάς κάνει λόγο για λάθη «ύφους και ουσίας». Η αναφορά σε λάθη «πολιτικής ουσίας» έχει ιδιαίτερη σημασία.

Τι σηματοδοτεί

Ανεξάρτητα από τον ακριβή αρχικό σχεδιασμό, το «άδειασμα» Τσίπρα σε Παππά πήρε τις διαστάσεις «κίτρινης κάρτας». Προφανώς ο κ. Παππάς θα συνεχίσει να έχει ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό σύστημα. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων αυτός ο ρόλος δεν μπορεί να είναι ίδιο με εκείνον που είχε μέχρι τώρα. Τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στο εσωκομματικό πεδίο ο κ. Παππάς θα πρέπει να κάνει ορισμένα βήματα πίσω. Ορισμένοι μάλιστα ήδη προεξοφλούν ότι στην επικείμενη αναδόμηση των τομέων ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς θα χάσει τον τομέα της Οικονομίας/Ανάπτυξης.

Το εσωκομματικό πεδίο

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και τους «σημιτικούς» του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκαν από τους υπόλοιπους «προεδρικούς», υιοθετώντας την πλέον σκληρή στάση απέναντι στον κ. Παππά. Στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία μπήκε η εξής αναφορά για το ηχητικό:

«Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Η αναφορά αυτή είναι copy/paste από το εσωκομματικό κείμενο των Σπύρου Δανέλλη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Αντώνη Λιάκου, Νίκου Μουζέλη, Νίκου Μπίστη, Παναγιώτη Παναγιώτου, Δημήτρη Χαλαζωνίτη, Δημήτρη Χατζησωκράτη. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό που πρότεινε να ενσωματωθεί στην τελική απόφαση, ήταν ο Πάνος Λάμπρου των 53+.

Η μοναξιά και το φρούριο

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς δεν ήταν απλοί συνεργάτες. Έχουν συμπορευτεί από τα νεανικά τους χρόνια και τα πρώτα βήματά τους στη Νεολαία Συνασπισμού τη δεκαετία του ’90. Επομένως, πέρα από την πολιτική, υπάρχει και η φιλία. Ωστόσο, όπως είπε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο πρόεδρος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει». Άλλωστε, λέγεται ότι η «μοναξιά» συνοδεύει πάντα τη «μεγάλη πολιτική»…

Παρά το όσα γράφονται περί εκρηκτικής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, οι τόνοι δεν υψώθηκαν, παρά το ότι υπήρξαν σκληρές τοποθετήσεις. Οι «δημογέροντες» του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν την γραμμή Τσίπρα (ο καθένας με τον τρόπο του). Η στάση τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είχε υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση πριν τη συνεδρία. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι την Τετάρτη το βράδυ είχαν όλοι ταυτοχρόνως τα κινητά τους κλειστά –βέβαια, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της σύμπτωσης…

Πάντως, η σύμπλευση Τσίπρα και ιστορικών στελεχών μόνο συμπτωματική δεν είναι. Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αυτή τη στιγμή η λογική της «συσπείρωσης γύρω από τη σημαία». Είναι η γενική η πεποίθηση ότι «αυτή τη στιγμή το κόμμα πρέπει να είναι ενωμένο όσο ποτέ», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται την επίθεση της Δεξιάς και της «Διαπλοκής» -εν προκειμένω η «Διαπλοκή» αναφέρεται σε συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα. Η εκτίμηση των περισσότερων είναι ότι «ο Μητσοτάκη ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα για να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, πριν ξεσπάσει η κοινωνική δυσαρέσκεια για την οικονομία». Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι «θέλουν να βάλουν τον Τσίπρα φυλακή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ