ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συνομιλίες Παππά - Μιωνή

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις συνομιλίες Παππά - Μιωνή
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στον Άρειο Πάγο προσήλθαν σήμερα η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, μαζί με τον υπεύθυνο του τομέα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Φώτη Κουβέλη, και κατέθεσαν αναφορά για την ηχογραφημένη συνομιλία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον εισαγγελέα ΑΠ Βασίλη Πλιώτα να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια σε σχέση την ηχογραφημένη συνομιλία, κάνοντας λόγο για παράνομο αποδεικτικό μέσο.

Μεταξύ των άλλων, υποστήριξαν ότι εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεση του συνομιλητή απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία η καταγραφή και επισήμαναν μια σειρά νομικών λόγων που δεν μπορεί η συγκεκριμένη συνομιλία να υπαχτεί στην εξαίρεση που ορίζει ο νόμος.

Κατά την έξοδό τους από το Άρειο Πάγο με δηλώσεις τους ζήτησαν να κινηθεί η Δικαιοσύνη ώστε να μην γίνει η χώρα, μια χώρα κασέτας και μια χώρα παρακρατικών συμπεριφορών που θα θεωρούνται φυσιολογικές.

Ακόμη, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στο θέμα του συμβιβασμού Novartis - ΗΠΑ ύψους 347 εκατ. δολαρίων, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει αντίστοιχη αποζημίωση, ενώ η κ. Γεροβασίλη χαρακτήρισε κόλαφο την απόφαση συμβιβασμού.

«Κίτρινη κάρτα» στον Παππά από Τσίπρα

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας αποδοκίμασε με προσεκτικό αλλά σαφή τρόπο τον Νίκο Παππά για το ζήτημα του ηχητικού της συνομιλίας του με τον Σάμπυ Μιωνή. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «φωτογραφίζοντας» τον τομεάρχη Οικονομίας του κόμματός του:

«Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

Στη συνεδρίαση, άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου όπως ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης άσκησαν πιο σκληρή κριτική από αυτήν του Αλέξη Τσίπρα.

Παππάς: Αναλαμβάνω την ευθύνη

Μετά την αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς ζήτησε και πήρε το λόγο, δηλώνοντας:

«Θέλω ευθύς εξαρχής να τοποθετηθώ αναλαμβάνοντας την ευθύνη και να κάνω την αυτοκριτική μου για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω. Ωστόσο, λάθη ύφους και ουσίας, έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον μας. Και αναλαμβάνω γι’ αυτό την ευθύνη».

Υπενθυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε επανειλημμένως επισημάνει τη σημασία της δήλωσης του κ. Παππά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήξερε τη συνάντησή μου με τον Σάμπυ Μιωνή».

Η «ανάληψη ευθύνης» του κ. Παππά πιθανότατα θα μεταφραστεί σε απόσυρσή του από την πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδεχομένως του στοιχίσει τη θέση του τομεάρχη Οικονομίας όταν γίνει ο εσωτερικός ανασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι σημερινές εξελίξεις συνιστούν μια «κίτρινη κάρτα» στον Νίκο Παππά. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενα νέα γεγονότα θα απαιτήσουν εκ των πραγμάτων νέες προσεγγίσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να διαβαστούν ξανά όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στους Δελφούς:

«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ