ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για τουρκικές προκλήσεις: Χωρίς πυξίδα η εξωτερική πολιτική της ΝΔ

Κατρούγκαλος για τουρκικές προκλήσεις: Χωρίς πυξίδα η εξωτερική πολιτική της ΝΔ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για «διπλωματία της ενημέρωσης» και άσκηση εξωτερικής πολιτικής «χωρίς πυξίδα» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών λόγω της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι «είναι ευκαιρία στη γερμανική προεδρία οι ελληνοτουρκικές διαφορές, οι κόκκινες γραμμές μας, να γίνουν κόκκινες γραμμές της Ευρώπης».

«Ανησυχούμε. Ανησυχούμε γιατί δεν έχει αυτή τη στιγμή πυξίδα η διπλωματία μας. Για αυτό ζητήσαμε, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Γιατί θεωρούμε ότι δεν αρκεί η απλή διπλωματία της ενημέρωσης. Δεν αρκεί να αλιεύουμε δηλώσεις συμπαράστασης από τις φιλικές χώρες προς εμάς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μας χτυπούν στον ώμο χωρίς να υπάρχει πρακτικό αντίκρισμα από την υποστήριξη αυτή».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν είπε ούτε λέξη, όχι απλώς για κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει την απειλή της να στείλει πλοία εντός της υφαλοκρηπίδας μας ή να επαναλάβει την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στο Αιγαίο».

«Δεν ζήτησε καν το αυτονόητο, την άμεση συμμετοχή της χώρας στον ευρωτουρκικό διάλογο. Ακόμη και εκεί που μας ενδιαφέρει άμεσα, όπως το προσφυγικό και είμαστε αποκλεισμένοι».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις με τον κ. Δένδια για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο. «Ξέρω ότι είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση, ξέρω ότι η Αίγυπτος έχει τα δικά της συμφέροντα, το θέμα όμως δεν είναι τι κάνει η Αίγυπτος, είναι τι κάνουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Γιατί δεν επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας στο Ιόνιο; Είναι ένα πρώτο βήμα και αυτό που θα προωθήσει τα εθνικά μας συμφέροντα και σε άλλα σημεία και στη διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο και αλλού».

«Εμείς είμαστε πατριωτική δύναμη. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός, ούτε θα επαναλάβουμε εναντίον της κυβέρνησης τις κατηγορίες περί προδοσίας, την οποία έχει απευθύνει σε βάρος μας η Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο για την Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε πως πρέπει η διπλωματία να ξαναβρεί το νήμα της στρατηγικής, με πυξίδα που είχε στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ