ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: «Ο Τσίπρας γνώριζε» εκτιμά το 34,5% για τη συνομιλία Παππά - Μιωνή

Δημοσκόπηση: «Ο Τσίπρας γνώριζε» εκτιμά το 34,5% για τη συνομιλία Παππά - Μιωνή
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τον πολιτικό αντίκτυπο των αποκαλύψεων από την δημοσιοποίηση του ηχητικού της υποκλαπείσας συνομιλίας Νίκου Παππά και Σάμπυ Μιωνή επιχειρεί να καταγράψει νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης για την εφημερίδα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», στην ερώτηση «πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός,Αλέξης Τσίπρας γνώριζε όσα καταγγέλλονται σήμερα;» το 34,5% απαντά με βεβαιότητα «ναι» και το 20,2% «μάλλον ναι».

Το 15,1% των πολιτών στέκεται ουδέτερα στο ζήτημα στάση απαντώντας «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ», ενώ επιφυλάξεις για το κατά πόσο η συνομιλία έγινε εν γνώση του κ. Τσίπρα κρατά το 10,6% των ερωτηθέντων που εκτιμά «μάλλον όχι». «Όχι» απαντά το 19,6%.

Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη», το 39,6% απαντά «ναι», «μάλλον ναι» το 22,7%, «όχι» το 19%, «μάλλον όχι» το 7,8%, ενώ το 10,9% «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπήρχε παραδικαστικό κύκλωμα «το οποίο συμμετείχε σε οικονομικές δοσοληψίες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», το 36,2% απαντά «συμφωνώ», «μάλλον συμφωνώ» το 17,5%, «διαφωνώ» το 26,7%, «μάλλον διαφωνώ» το 4,2% και «δεν ξέρω/ δεν απαντώ» το 15,4%.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής παρέδωσε ηχητικό στο οποίο συνομιλεί με τον Νίκο Παππά την 21η Μαΐου 2016, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί παρεμβάσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Novartis.

Ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αφήνει αιχμές ότι «βγάζουν πολλά λεφτά» αναφερόμενος και στον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ επίσης φέρονται να καταγράφονται πιέσεις προς τον Σταύρο Παπασταύρου σχετικά με τους χρηματοδότες της συζύγου του πρωθυπουργού, Μαρέβας Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη.

Ο κ. Παππάς έχει υποστηρίξει πως όταν μιλούσε για «μαγαζάκι» αναφερόταν στον Σάμπυ Μιωνή, τις δικές του επιχειρήσεις και τα χρήματα που έβγαζε, καθώς είναι ένας άνθρωπος που διαχειρίστηκε τη μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός είχε γνώση του περιεχομένου των συνομιλιών. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας αποδοκίμασε με προσεκτικό αλλά σαφή τρόπο τον Νίκο Παππά για το ζήτημα. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «φωτογραφίζοντας» τον τομεάρχη Οικονομίας του κόμματός του:

«Απέναντι, λοιπόν, σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη, παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ