ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος καλεί σε «συσπείρωση γύρω από τη σημαία»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος καλεί σε «συσπείρωση γύρω από τη σημαία»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το Σάββατο το μεσημέρι στο κλειστό της ξιφασκίας στο Ελληνικό όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν μια από τις πιο αναμενόμενες.

Τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι δημοσιογράφοι περίμεναν να δουν πώς θα σχολίαζε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόσο την πορεία μετασχηματισμού του κόμματος όσο και την υπόθεση του ηχητικού με τη συνομιλία Παππά-Μιωνή. Τελικά η ομιλία του εξέπληξε αρκετούς.

Ο κ. Τσακαλώτος υιοθέτησε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, ενώ πρόσεξε οι εκφράσεις του να μην δώσουν «τίτλους» σε δημοσιεύματα περί εσωκομματικών διενέξεων. Παράλληλα, οι αναφορές του στις εσωκομματικές διαδικασίες μπορούν να ερμηνευτούν πλήρως μόνο από τους πολύ μυημένους στα πράγματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συσπείρωση

Με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε σε «συσπείρωση γύρω από τη σημαία», κάτι το οποίο ερμηνεύεται στη πράξη ως στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα. Η σκοπιμότητα αυτής της κίνησης είναι διπλή:

  1. Περιφρουρεί το κόμμα την ώρα που αυτό βάλλεται από τη «Δεξιά» και τη «Διαπλοκή».
  2. Στέλνει το μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η «αντιπολιτευτική ομπρέλα» δεν υπονομεύει τον πρόεδρος και δεν προσπαθεί να «πλιατσικολογήσει» πολιτικά στα δύσκολα. Αντιθέτως «βάζει πλάτη» όταν πρέπει και αποτελεί εγγυητή της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση προτεραιότητα είναι η συσπείρωση και αλληλεγγύη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος. Σε ανάλογο μήκος ήταν και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο στόχος των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει από το δημοκρατικό παιχνίδι. Να σημειωθεί πάντως ότι αυτή η στάση επουδενί σημαίνει «συγχωροχάρτι» στον Νίκο Παππά ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχος δημιουργήσει ζήτημα, ιδιαίτερα στο πεδίο της ηθικής.

Η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα του κ. Τσακαλώτου έχει τρεις πυλώνες

  1. Είναι ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο οραματικός ορίζοντας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον κ. Τασκαλώτο, δεν αρκεί ένα πρόγραμμα άμεσων μέτρων αλλά απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο βαθιών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.
  2. Είναι απαραίτητη η διασφάλιση της συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Μόνο αν η διαδικασία της λήψης των αποφάσεων είναι συμμετοχική, μπορεί να δεσμεύει τους πάντας και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχύει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
  3. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υιοθετήσει τα καλύτερα στοιχεία από την αριστερή σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Ωστόσο, ο ιδεολογικός πυρήνας του πρέπει να παραμείνει αριστερός.

Το εσωκομματικό πεδίο

Όλο και περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι διαμορφώνεται ένα νέο εσωκομματικό τοπίο. Είναι ενδεικτικό το εγκώμιο του κ. Τσακαλώτου στο κείμενο των 8 στελεχών της ΔΗΜΑΡ και του «σημιτικού» περιβάλλοντος, τα οποία ανήκουν στους προεδρικούς. Ενδεικτικό επίσης και το άνοιγμα του Πάνου Σκουρλέτη στους ΠΑΣΟΚογενείς. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η Αριστερά είναι από τη σύστασή της μια λαϊκή δύναμη που πρέπει να την μπολιάσουμε με τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας ταυτόχρονα την πόρτα στον λαϊκισμό του».

Προφανώς το ταυτόχρονα άνοιγμα της «αντιπολιτευτικής ομπρέλα» σε στελέχη των προεδρικών και τη ΠΑΣΟΚεγενή βάση δεν είναι άσχετο με την αμήχανη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι «προεδρικοί» μετά την περιπέτεια του άτυπου επικεφαλής τους, Νίκου Παππά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ