ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο Φανάρι ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έγινε δεκτός από τον κ.κ. Βαρθολομαίο στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είχαν μακρά συζήτηση για θέματα της Εκκλησίας, για την ομογένεια, αλλά και ευρύτερα για τους ορθοδόξους χριστιανούς στην Τουρκία.

Τον πρέσβη συνόδευαν ο αναπληρωτής γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Πίτερ Σία, και το στέλεχος του προξενείου, ‘Ερικ Ίγκλεστον. Παρών στη συνάντηση από την πλευρά του Πατριαρχείου ήταν ο Άρχων Διδάσκαλος του Γένους, καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου.

Πρόσφατα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε κάνει δηλώσεις στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post. «Επιβιώσαμε 17 αιώνες και εφόσον είναι θέλημα Θεού θα μείνουμε εδώ για πάντα» δήλωσε ο Πατριάρχης απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου για το πόσες εκκλησίες θα μείνουν όρθιες εάν οι Έλληνες έφευγαν από την Τουρκία.

Στο ίδιο δημοσίευμα γινόταν αναφορά και στην πρόθεση των τουρκικών Αρχών να μετατρέψουν σε τέμενος την Αγία Σοφία. «Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να μας ενώσει, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος» είχε δηλώσει στην αμερικανική εφημερίδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος επρόκειτο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, ωστόσο το ταξίδι αυτό αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Στις Ηνωμένες Πολιτείς ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα είχε, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Επρόκειτο επίσης να παραστεί στην τελετή αποφοίτησης των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη. Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί όταν το επιτρέψουν ξανά οι υγειονομικές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ