ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδριάζει το υπουργικό: Στην «ατζέντα» οι αλλαγές σε ΣτΕ και Άρειο Πάγο

Συνεδριάζει το υπουργικό: Στην «ατζέντα» οι αλλαγές σε ΣτΕ και Άρειο Πάγο
ΙΝΤΙΜΕ

Την ώρα που ο ανασχηματισμός (ή οι διορθωτικές κινήσεις, όπως συνηθίζουν να λένε κυβερνητικά στελέχη) συνεχίζει να απασχολεί κατά κόρον τα πολιτικά πηγαδάκια και ενώ η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στο αυριανό άνοιγμα του τουρισμού, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με «βαριά» ατζέντα και σημαντική θεματολογία.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση των φορολογικών οδηγιών και η παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904 του ευρωκοινοβουλίου και του συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και η παρουσίαση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η εισήγηση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Προέδρου του Αρείου Πάγου αλλά και των πέντε Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα, κατά πληροφορίες οι εισηγήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχουν… άρωμα γυναίκας, με την Αγγελική Αλειφεροπούλου και τη Μαίρη Σαρπ να θεωρούνται φαβορί για τις δύο ανώτατες θέσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ακούγεται έντονα το όνομα της Μαίρης – Ειρήνης Σαρπ, η οποία είναι πρόεδρος του Β’ Τμήματος.

Την ίδια ώρα, το επικρατέστερο σενάριο θέλει την Αγγελική Αλειφεροπούλου, που είναι πρόεδρος του Ζ’ Ποινικού Τμήματος, να αναλαμβάνει τα «ηνία» του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης είναι:
• Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση φορολογικών Οδηγιών και άλλες διατάξεις.
• Παρουσίαση νομοθετικών πρωτοβουλιών Υπουργείου Υγείας: α) Κύρωση των από 23.6.2020 Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, β) Ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.
• Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον
• Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία πολιτογράφησης και την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας
• Παρουσίαση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας
• Παρουσίαση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του αθλητικού νομοσχεδίου
• Εισήγηση από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021
• Παρουσίαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων
• Εισήγηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση των θέσεων: α) Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, β) Προέδρου του Αρείου Πάγου, γ) πέντε Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου
• Εισήγηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για την πλήρωση μιας θέσης Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας
• Εισήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την επιλογή Προέδρου και μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
• Εισήγηση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ