ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αναμονή διευκρινίσεων: Αντιδράσεις στον Έβρο μετά τα περί ανοίγματος των συνόρων στις Καστανιές

Εν αναμονή διευκρινίσεων: Αντιδράσεις στον Έβρο μετά τα περί ανοίγματος των συνόρων στις Καστανιές
Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Διευκρινίσεις αναμένονται εντός της ημέρας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, σχετικά με το άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στις Καστανιές του Έβρου, μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν με αφορμή τη χθεσινή του τοποθέτηση περί ανοίγματός τους.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως από την Τετάρτη «ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων».

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναστάτωση στην τοπική κοινότητα καθώς, να υπενθυμίσουμε πως στην περιοχή είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, που ήθελε να περάσει σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα διευκρινίσει πως το τελωνείο των Καστανιών δεν θα ανοίξει.

Η λίστα της Ε.Ε. με τις 14 «ασφαλείς χώρες»

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε σήμερα η λίστα με τις 14 χώρες, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να εισέρχονται από την 1η Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θεωρούνται «ασφαλείς», παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, την Τυνησία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.

Όπως γράφει το BBC, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να προσθέσει στη «λευκή λίστα» και την Κίνα, σε περίπτωση που το Πεκίνο ανοίξει τα σύνορα της χώρας και για τους Ευρωπαίους.

Οι περισσότεροι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιβλήθηκαν στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν πλέον αρθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να ακολουθήσει τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως απαγορεύει μέχρι την 15η Ιουλίου τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Όπως τονίζει το BBC, όμως, η Βρετανία αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται «ασφαλείς αερογέφυρες» με αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η κρίση του κορωνοϊού να μην «φρενάρει» τις διακοπές των πολιτών της.

Η ευρωπαϊκή λίστα θα ανανεώνεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάθε δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ