ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Όχι» στην οποιαδήποτε νομιμοποίηση των προκλητικών διεκδικήσεων της Τουρκίας

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Όχι» στην οποιαδήποτε νομιμοποίηση των προκλητικών διεκδικήσεων της Τουρκίας
ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tην ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας επεσήμανε o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984, σημειώνοντας ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας που ξεκινά σήμερα, θα είναι κρίσιμο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, του Αυγούστου, προκειμένου να μην μείνει το ευρώ εκτεθειμένο σε ενδεχόμενες επιθέσεις χρηματαγορών, με κίνδυνο την αύξηση των επιτοκίων. «Οι διαχωριστικές γραμμές δεν βοηθούν την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή σε ένα διάλογο με την Άγκυρα, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε την οποιαδήποτε νομιμοποίηση των προκλητικών διεκδικήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Κάλεσε επιπλέον την Τουρκία να αντιληφθεί ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί προκλητικές συμπεριφορές, που βασίζονται στην πολιτική των κανονιοφόρων.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι μία τέτοια ενέργεια θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανούς κατά του Ισλάμ. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει ότι η Τουρκία επιστρέφει σε έναν οθωμανικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, που θα ήταν επιβλαβές για τις σχέσεις της με τη Δύση και την Ελλάδα.

Τέλος, με αφορμή την έναρξη των τουριστικών πτήσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό, καθώς η χώρα μας, όπως είπε, έχει αποκτήσει «προφίλ εξαιρετικής σοβαρότητας» στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ