ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αντιδράσεις και στους κόλπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις στην αρμόδια επιτροπή, οι έξι από τους δώδεκα φορείς που έδωσαν το παρών, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις διατάξεις που αφορούν στην ύπαρξη υπεύθυνου για τις πορείες αλλά και τις νομικές συνέπειες που αυτός θα έχει αν προκληθούν επεισόδια και ζημιές σε μια πορεία.

Για αγνόηση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης, των κομμάτων και τριτοβάθμιων οργανώσεων έκανε λόγο από τη ΓΣΕΕ ο Γιάννης Παναγόπουλος και επεσήμανε ότι δεν είναι επαρκής η παρουσία Εισαγγελέα.

«Αν δεχόμασταν τέτοιες ευθύνες ως επικεφαλής πορειών που λέει το νομοσχέδιο θα ήμασταν ισόβια φυλακή. Δεν είναι καθόλου επαρκής η παρουσία εισαγγελέα για την ακύρωση μιας πορείας. Θα πρέπει να γίνει σε βάθος διάλογος», είπε, ενώ από την ΑΔΕΔΥ ο Γιάννης Πάϊδας υποστήριξε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει σχέση με επεισόδια και εντάσεις.

«Να δούμε ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει τις προϋποθέσεις για επιβολή περιορισμών. Θα είναι ένας αστυνομικός ένας εισαγγελέας θα είναι και οι δυο μαζί; Πως θα ορίζουν αν θα καταλάβουμε μέρος του οδοστρώματος ή ολόκληρο το οδόστρωμα; Μπορεί να υπάρχει προβοκάτσια για να πληγεί ο υπεύθυνος της συγκέντρωσης. Παραδείγματος χάρη αν αυτός είναι της ΑΔΕΔΥ μετά θα τρέχει να ξεμπλέξει στα δικαστήρια με τις μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του», είπε και ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

«Δεν γίνεται οργανωτής να φέρεις τις πλάτες του τις ευθύνες για όποιο επεισόδιο ή για όποια άλλη καταστροφή γίνει. Θα είμαστε συνέχεια στα δικαστήρια και θα βάλουμε υποθήκη και την περιουσία της οικογένειας μας», είπε.

«Το νομοσχέδιο θεωρεί τον διαδηλωτή οιονεί ύποπτο», ανέφερε από την πλευρά του ο Γρηγόρης Γερακαράκος της ΠΟΑΣΥ, ενώ ο Γιάννης Κατσιαμάκας από την ΠΟΑΞΙΑ χαρακτήρισε θετικό το νομοσχέδιο και σημείωσε πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τολμά να φέρει ένα νομοσχέδιο που βάζει κανόνες και όχι απαγορεύσεις.

Για «απαράδεκτο και τρομοκρατικό το νομοσχέδιο», μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τους φορτώσει όλον τον ποινικό κώδικα.

«Το νομοσχέδιο θα το καταργήσει στην πράξη το εργατικό και το λαϊκό κίνημα», ενώ εξίσου επικριτικός ήταν και ο Γ. Στεφανάκης εκ μέρους του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

«Σε αυτό το διάστημα που η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο αντιμετωπίζουμε την πιο σκληρή πλευρά της πολιτικής, καλούμαστε να ζήσουμε με 9 € την ημέρα και θα πάρουμε την άδεια από αυτόν που μας καταδίκασε σε αυτή την κατάσταση για να διαδηλώσουμε για την αξιοπρέπειά μας; Αυτό μας λέει η ΝΔ; Κανένας εργαζόμενος δεν δέχεται αυτή την άθλια προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, η προσπάθεια αυτή θα μείνει στα χαρτιά στα χαρτιά εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα και σήμερα δεν θα μπούμε σε κανένα διάλογο να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο, οργανώνουμε άμεσα μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ