ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Η κυβέρνηση επιμένει – «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 – «Ίσως» από ΚΙΝΑΛ

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Η κυβέρνηση επιμένει – «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 – «Ίσως» από ΚΙΝΑΛ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε μια μάχη με έντονα τα χαρακτηριστικά της ιδεολογίας και του πολιτικού συμβολισμού εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση  σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Από τη μια μεριά, η κυβέρνηση διακηρύττει ότι στόχος της δεν είναι να περιορίσει το δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά θέλει να προστατεύσει την εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Στους αντίποδες,η εξ αριστερών αντιπολίτευση κάνει λόγο για αυταρχικής έμπνευσης νομοσχέδιο που εκφράζει τον φόβο της κυβέρνησης για μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε μια ενδιάμεση θέση έχει βρεθεί το ΚΙΝΑΛ που μοιάζει να αμφιταλαντεύεται.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αν κι ενδέχεται να δεχτεί τροποποιήσεις για να κερδίσει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Έτσι κι αλλιώς το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί άνετα. Από εκεί και πέρα η αναμέτρηση για το πώς θα εφαρμοστεί θα περάσει στο δρόμο, αφού ήδη αριστερές οργανώσεις και σωματεία δηλώνουν ότι δεν πειθαρχήσουν στις διατάξεις του νομοσχεδίου περί ορισμού υπεύθυνου διαδήλωσης κτλ.

Τι είπε ο Πέτσας

Στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις έκανε εκτενή αναφορά σήμερα ο Στέλιος Πέτσας στο briefing. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε μεταξύ άλλων:

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης.

Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου».

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών. Το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών».

Αντίγραφο του χουντικού διατάγματος

Στην τοποθέτησή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι αντιγραφή του χουντικού διατάγματος του 1971. «Το νομοσχέδιο που σήμερα έρχεται προς συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας, απλώς διαφέρει στη γλώσσα. Εκείνα ήταν γραμμένα σε καθαρεύουσα, ενώ τα σχέδιο της κυβέρνησης είναι διατυπωμένο στη δημοτική», είπε χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε:

«Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι γιατί επιλέγετε να φέρετε αυτό το σχέδιο νόμου, πέρα από τους ιδεολογικούς λόγους συσπείρωσης. Ο κύριος λόγος είναι ότι κάτι φοβάστε. Φοβάστε την κοινωνική έκρηξη που είναι προ των πυλών. Και θέλετε να δώσετε ένα νομιμοφανές πρόσχημα για το κατασταλτικό όργιο που ετοιμάζετε».

Λαϊκός ξεσηκωμός

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του καλεί «σε μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό για να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, που προσπαθεί να "βάλει στο γύψο" το δικαίωμα στην εργατική λαϊκή κινητοποίηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί έναν επιπλέον σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα μέτρων έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις - με τη σημερινή να προχωράει παραπέρα - για να στηρίξουν την επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών λαϊκών αναγκών. Το νομοθετικό αυτό τερατούργημα κάνει ξεκάθαρο ότι στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη».

Περιστολή συνταγματικού δικαιώματος

Στην ανακοίνωσή του το Μέρα25 υποστηρίζει ότι:

«Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη και του «guest star» της Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιχειρεί μια βάναυση περιστολή του συνταγματικού δικαιώματος στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία.

Βάσει του νομοθετήματος αυτού, οι διαδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα μόνο με την άδεια της αστυνομίας, θα μπορούν να περιορίζονται ή και διαλύονται από αυτήν, ενώ εισάγεται η προσωπική αστική και ποινική ευθύνη για τον καταγεγραμμένο ως οργανωτή της συνάθροισης (συγκέντρωσης, πορείας, εκδήλωση διαμαρτυρίας). Δημιουργείται λοιπόν ένα πλαίσιο όπου ο ουσιαστικός διοργανωτής, εφόσον έχει το προνόμιο της αδειοδότησης, του περιορισμού και της διάλυσης μιας συγκέντρωσης, καθίσταται η αστυνομία, με ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί, από “ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής” ή προβοκάτσια, να βαραίνει προσωπικά αυτόν».

Προβληματικό το νομοσχέδιο

Από το ΚΙΝΑΛ οι Παύλος Χρηστίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσαν ότι: «Είμαστε υπέρ ενός ρυθμιστικού πλαισίου χωρίς τη φαλκίδευση στην άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων». Ωστόσο, επισήμαναν ότι: «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ΄60 όταν η αστυνομία μπορούσε να μπει και να διαλύσει οποιαδήποτε συνάθροιση 2-3 ανθρώπων χωρίς αιτιολογία και με βία. Αυτό δεν θα περάσει. Αυτή είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής και των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε, επειδή οι προηγούμενοι τα έκανα όλα χάλια, η ΝΔ να αλώσει ιδεοληπτικά μια σειρά καίριων ζητημάτων δημοκρατίας όπως κάνει με νομοσχέδιο για τις πορείες».

Την Τρίτη στις 7:00 μ.μ. καλείται διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ