ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης για ευρωπαϊκή «πίεση» στην Τουρκία: Γίνονται τα αναγκαία διαβήματα

Αναστασιάδης για ευρωπαϊκή «πίεση» στην Τουρκία: Γίνονται τα αναγκαία διαβήματα
AP Photo/Petros Karadjias

Την εκτίμηση ότι από τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει μια αντίληψη ότι «δεν πάει άλλο» με τις προκλήσεις της Τουρκίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Η ΕΕ αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης που θα συνέλθει στις 13 Ιουλίου. Το Βερολίνο, που ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του τη διευθέτηση των τουρκικών γεωτρήσεων σε ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, ως προϋπόθεση ενός «διαλόγου σε βάθος» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας

O κ. Αναστασιάδης, προσερχόμενος το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουμε ήδη ζητήσει σημαντικά πράγματα από την ΕΕ για την Τουρκία και ερωτηθείς αν υπάρχει διάθεση από την ΕΕ για να ασκηθούν πιο σοβαρές πιέσεις ή κυρώσεις προς την Τουρκία, είπε ότι «γίνονται τα αναγκαία διαβήματα, οι αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες, και τη Δευτέρα θα υπάρξει η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών που θα την ακολουθήσουν ενδεχόμενα και κάποιες άλλες».

«Νομίζω ότι, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, από τη δραστηριοποίηση της ΕΕ υπάρχει μια αντίληψη ότι δεν πάει άλλο με τις προκλήσεις της Τουρκίας».

Σε ερώτηση αν αυτό θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να αλλάξει στάση, ο Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες έτσι ώστε να έχουν αποτέλεσμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ