ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξανδρος Δρίβας για Αγία Σοφία: Η Τουρκία είναι εξαιρετικά καλή στα ταχυδαχτυλουργικά

Αλέξανδρος Δρίβας για Αγία Σοφία: Η Τουρκία είναι εξαιρετικά καλή στα ταχυδαχτυλουργικά
Associated Press

Δεν είναι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα της Τουρκίας το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ωστόσο έχει αποδείξει ότι είναι «εξαιρετικά καλή στα ταχυδαχτυλουργικά» και ως εκ τούτου παίζει το παιχνίδι του φανατισμού στο εν λόγω θέμα υπογράμμισε, μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο CNN NOW και τον Χρήστο Γαβαλά ο ακαδημαϊκός σύμβουλος του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC), Αλέξανδρος Δρίβας.

«Η Άγκυρα δεν έχει προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή την Αγία Σοφία, αλλά είναι εξαιρετικά καλή στα ταχυδαχτυλουργικά», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Υπενθυμίζει ότι μπορεί να παίξει το χαρτί του φανατισμού. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Η Άγκυρα δείχνει στον κόσμο ότι δεν πρέπει πάρα πολύ να την πιέζουν, γιατί έχει τρόπους να ερεθίσει τα αντανακλαστικά του μέσου Τούρκου και μέσου Μουσουλμάνου».

Αναφορικά με την στάση των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «μέχρι στιγμής οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δείξει ανοχή στις τουρκικές αιτιάσεις» αλλά και ότι «το υπόλοιπο αμερικανικό πολιτικό σύστημα όμως έχουν δείξει ότι συμπαραστέκονται στον ελληνικό παράγοντα και αφουγκράζονται τους φόβους πολλών κρατών στην περιοχή για την επιθετικότητα της Τουρκίας».

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «πέρα από τη ρητορική υποστήριξη που εξέφρασε και ο Μάικ Πομπέο δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχιστεί το θέμα με το τζαμί. Ξέρει καλά ο κ. Ερντογάν ότι το αφήνει στην άκρη και κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσει όταν εκείνος θέλει, αλλά προς ώρας τον ενδιαφέρει να ανοίξει ο τουρισμός στη χώρα του και κυρίως από την πλευρά της ΕΕ, να μεταπείσει τους Γερμανούς να μην ακυρώσουν τελικά την επένδυση του εργοστασίου της Volkswagen, να πάρει κάποια χρήματα από το Κατάρ και να βρει ένα modus operandi με τη Ρωσία στη Λιβύη».

Στον Ερντογάν η τελική απόφαση

Πήγες του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ τονίζουν ότι πιθανή απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση στο να προχωρήσει στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως ζήτησε προ ημερών ο πρόεδρος Ερντογάν.

Πράγματι, όποια κι αν είναι η απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου επί της ακύρωσης ή μη της απόφασης του 1934, απαιτείται απόφαση της Διοίκησης που θα λάβει η κυβέρνηση.

Υπό αυτή την έννοια, το «κλειδί» βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Ερντογάν.

Αν δηλαδή η δικαστική απόφαση είναι απορριπτική ο Ερντογάν «νίπτει τα χείρας του» και μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτή λέγοντας ότι η Τουρκία είναι Κράτος Δικαίου. Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή της απορριπτικής απόφασης, όπως έλεγαν στελέχη του AKP η κυβέρνηση μπορεί με νεώτερη απόφασή του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα ακυρώνει στην πράξη εκείνη του 1934, να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας.

Αν, αντιθέτως, η απόφαση ανοίξει το δρόμο για τη μετατροπή του μνημείου σε τέμενος, ο Ερντογάν θα είναι και πάλι εκείνος που, με δικαστική έγκριση μάλιστα αυτή τη φορά, θα κρίνει αν και πότε θα είναι πολιτικά κατάλληλος ο χρόνος για να προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος εμπλέκει και την UNESCO, την έγκριση της οποίας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητήσει η Τουρκία ως οφείλει.

Το 1985 η Αγία Σοφία -μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης- εντάχθηκε στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η αλλαγή του status ενός τέτοιου μνημείου προϋποθέτει την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Η Τουρκία έχει υπογράψει την Σύμβαση της UNESCO του 1972, άρα τυπικα τουλάχιστον είναι υποχρεωμένη να τηρήσει την υπογραφή της.

Γι’ αυτό εξάλλου έχει ήδη προσφύγει στον διεθνή οργανισμό το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και με επιστολή του ζητά «να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απωλέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος», όπως επισημαίνει η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ