ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Η πραγματικότητα μαρτυράει το αδιέξοδο των κυβερνητικών επιλογών

Τσακαλώτος: Η πραγματικότητα μαρτυράει το αδιέξοδο των κυβερνητικών επιλογών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Δυστυχώς η ύφεση φαίνεται πράγματι να είναι σαφώς μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του στην Αυγή και τον Σπύρο Ραπανάκη, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Όσο και να θέλει η ΝΔ να κρύψει κάτω από το χαλί την ανεπάρκεια των μέτρων για την ύφεση, η πραγματικότητα μαρτυράει το αδιέξοδο των πολιτικών της. Γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά να ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πιο γενναία και εμπροσθοβαρή μέτρα και μέτρα ισχυρής στήριξης της εργασίας, που θα μείωναν τις οικονομικές επιπτώσεις του lock-down. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά – σε βαθμό ύποπτο – να κάνει ορθολογική χρήση του ταμειακού μαξιλαριού που της κληροδοτήσαμε, δηλαδή να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι στους δύσκολους καιρούς μειώνοντας το ύψος του, απορροφώντας τους κραδασμούς και μειώνοντας τις συνέπειες της κρίσης, και να το αναπληρώσει σε ομαλότερες περιόδους.»

Ο κ. Τσακαλώτος προσέθεσε: «Όπως λοιπόν και οι περισσότεροι συμπολίτες μας και εγώ ανησυχώ για τις εξελίξεις αυτές. Ανησυχώ γιατί, φαίνεται ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το αδιέξοδο οικονομικό μοντέλο, που χρεοκόπησε τη χώρα το 2009, και που στηρίζεται σε φτηνή εργασία και έλλειψη επενδύσεων. Ανησυχώ γιατί φαίνεται ότι το μόνο buffer (μαξιλάρι) για την κυβέρνηση, είναι ο κόσμος της εργασίας, από τον οποίο περιμένει να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς. Γιατί δεν έχει διδαχθεί τίποτα από το brain-drain που ζήσαμε στην προηγούμενη κρίση. Γιατί με τις ίδιες πολιτικές θα οδηγηθούμε σε μία νέα αύξηση των ελλειμμάτων στο μέλλον, σε δημοσιονομικά προβλήματα, με συνέπειες τόσο για το χρέος όσο και για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.»

Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Εμείς εξαρχής είχαμε επισημάνει ότι οι πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης για το πακέτο που ανακοινώθηκε ως πρόταση της επιτροπής ήταν πρόωροι. Και αυτό γιατί υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα και διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για το ύψος όσο και για τη στόχευση και τρόπο εκταμίευσης των πόρων. Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι αποτελεί μία ρωγμή με το παρελθόν, καθώς εισάγει σε ένα βαθμό την αμοιβαιοποίηση, ωστόσο έρχεται και με αρκετούς γνώριμους αστερίσκους. Με κυριότερο ότι οι πόροι θα πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που εγκρίνονται από την ΕΕ. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να εισαχθούν μνημονιακού τύπου πολιτικές ως κριτήριο έγκρισης δράσεων.»

Είπε ακόμα ότι:

«Για τη Νέα Δημοκρατία αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό σενάριο. Οι πολιτικές που εφαρμόζει ήδη είναι σε μεγάλο βαθμό βγαλμένες από την εποχή των μνημονίων. Το βλέπουμε στα εργασιακά, στην οικονομία, στην υγεία. Δεν θα διστάσει λοιπόν να κρυφτεί πίσω από τους περιορισμούς της ΕΕ για να εφαρμόσει μια πολιτική με την οποία στην ουσία συμφωνεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου ότι αρκετά στελέχη της θεωρούσαν και εξακολουθούν να θεωρούν, ότι τα μνημόνια ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναδιοργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Προφανώς τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα αν η χώρα οδηγηθεί σε νέα μνημόνια, καθώς τότε χάνεις ακόμη περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής.»

Και υπογράμμισε: «Η άποψη η δική μας είναι ότι τα μνημόνια σίγουρα μπορούν να αποφευχθούν αν στηρίξεις την πραγματική οικονομία. Άλλωστε εμείς θωρακίσαμε την χώρα με το μαξιλάρι για να μην μπούμε σε τέτοιες περιπέτειες. Αλλά και ότι σε κάθε περίπτωση, έχοντας και ως βάση την εμπειρία της διακυβέρνησης που είχαμε, μπορείς πάντα να εφαρμόσεις πολιτικές που να μειώνουν τις ανισότητες και την φτώχεια χωρίς αυτό να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά αντίθετα να την ενισχύει. Το αποδείξαμε εξάλλου με τις πολιτικές που οδήγησαν σε βελτίωση των σχετικών δεικτών. Άρα βασική αρχή της πολιτικής μας είναι ότι και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το κοινωνικό δεν είναι σε αντιπαράθεση με το οικονομικό.»

Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι: «Το στοίχημα μας είναι να υποδεχθούμε τα νέα μέλη με ισότιμα δικαιώματα με τα παλιά και καθολικά –νέα και παλιά μέλη- να ασκούν τα πολιτικά δικαιώματα τους στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματος μας. Ο στόχος δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό μετασχηματισμό, δηλαδή επιδιώκουμε ένα κόσμο δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας, με μια ανθεκτική οικονομία σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Μια κοινωνία αλληλεγγύης, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρειαζόμαστε πλατιές συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές. Την κοινωνική συμμαχία την καταλαβαίνω ως συμμαχία του κόσμου της εργασίας, στον οποίο πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει τη μέριμνα μας, με τα νέα μεσαία στρώματα, με τον κόσμο του πολιτισμού και τη νέα γενιά, η οποία βιώνει ένα καθεστώς ανασφάλειας και εργασιακής περιπλάνησης, ένα αβέβαιο μέλλον. Πολιτικά επιδιώκουμε μια προοδευτική πλειοψηφία, που να εκτείνεται από την Αριστερά και την Οικολογία μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία, μια σοσιαλδημοκρατία βέβαια απαλλαγμένη από το νεοφιλελευθερισμό. Καταλαβαίνουμε βέβαια τις δυσκολίες της προσπάθειας μας, κατανοούμε τις δυσπιστίες, βλέπουμε τις εσωτερικές τους αντιφάσεις(όπως στο ΚΙΝΑΛ) και γνωρίζουμε ότι κάποια κόμματα της Αριστεράς που διαθέτουν σκληρές πολιτικές ταυτότητες κλείνονται στον εαυτό τους για να μην τις διακινδυνεύσουν. Εμείς θα επιμείνουμε. Είναι υποχρέωση μας.»

Προσέθεσε ότι:

«Αυτή τη στιγμή, και παγκοσμίως και στην Ελλάδα υπάρχει ένα έντονο κύμα αριστερού ριζοσπαστισμού που αναζητεί εκπροσώπηση. Είναι η νέα γενιά που έχει αντιληφθεί ότι οι προοπτικές της είναι χειρότερες από αυτές των γονιών τους, είναι οι άνθρωποι των κινημάτων που ανησυχούν -και δικαίως- για την περιβαλλοντική κρίση, είναι όσοι και όσες θέλουν ενίσχυση των ατομικών, πολιτικών, και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στην χώρα μας οι άνθρωποι αυτοί έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, αλλά στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε έναν βαθμό επέλεξαν την αποχή. Είναι ένας κόσμος συνειδητοποιημένος, με ανησυχίες, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να εκφράσει. Και για να το κάνουμε αυτό έχουμε ανάγκη να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο δεν θα είναι μια από τα ίδια.»

Το ηθικό πλεονέκτημα

Τέλος, αναφορικά με το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ο κ. Τσκακαλώτος παρατήρησε: «Σε σχέση με το ηθικό πλεονέκτημα με εκφράζει απόλυτα η κατακλείδα της ανακοίνωσης του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ: Το ηθικό πλεονέκτημα οφείλουμε όλοι και όλες να το αποδεικνύουμε κάθε μέρα, δεν μας το χάρισε κανείς. Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης όμως πιστεύω ότι αποδείξαμε στην πράξη, την κυβερνητική πράξη, ότι εμείς δεν κάνουμε «δουλειές» με τον επιχειρηματικό κόσμο, δεν φυτεύουμε στρατούς στη δημόσια διοίκηση, δεν κάνουμε χατίρια στον επιχειρηματικό κόσμο, ούτε μικροεξυπηρετήσεις στο εκλογικό μας κοινό. Και αυτό το πληρώνουμε τοις μετρητοίς, αλλά αξίζει. Γι’ αυτό καταλαβαίνω ότι οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσουν ποτέ, τους χαλάμε τη σούπα. Γι’ αυτό επίσης οφείλουμε δύο φορές περισσότερο να προσέχουμε, να μην πέφτουμε σε παγίδες, να μην οικειοποιούμαστε το ύφος τους και σε καμία περίπτωση της πρακτικές τους. Να είμαστε μετρημένοι και σοβαροί και σε κάθε περίπτωση ασκώντας την κυβερνητική εξουσία, να προστατεύουμε τη θεσμική ουδετερότητα και τη διαφάνεια.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ