ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλή: Απάντηση Κομισιόν σε Σπυράκη για τα τουρκικά οχήματα επιτήρησης των συνόρων

Ευρωβουλή: Απάντηση Κομισιόν σε Σπυράκη για τα τουρκικά οχήματα επιτήρησης των συνόρων
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Επίτροπος της Ε.Ε., Όλιβερ Βάρχελι, τόνισε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη διάθεση των κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας, και ειδικότερα το πώς η Άγκυρα διαθέτει τα οχήματα που απέκτησε με ευρωπαϊκούς πόρους, για τη διαχείριση της μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Είχε προηγηθεί ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, προς την Κομισιόν, με αφορμή «την καταγραφή σε βίντεο τεθωρακισμένου οχήματος περιπολίας της Τουρκίας να επιχειρεί να σπάσει το φράχτη».

Από την απάντηση της Κομισιόν διαφαίνεται ότι «η Τουρκία έχει προμηθευτεί σημαντικό εξοπλισμό και σύγχρονα οχήματα με κοινοτικά κονδύλια για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης και της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης και τη σχετική ανακοίνωση της κυρίας Σπυράκη, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ), «αγοράστηκαν 82 οχήματα Cobra II και 57 τεθωρακισμένα και μη τεθωρακισμένα οχήματα Hizir με προηγμένο εξοπλισμό επιτήρησης των συνόρων για τις χερσαίες δυνάμεις που είναι αρμόδιες για την επιτήρηση και την προστασία των συνόρων».

Επιπλέον, σύμφωνα με την απάντηση, «δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί με σαφήνεια το όχημα στην αναφερόμενη υπόθεση, αλλά από τις εικόνες που διατίθενται στα Μέσα Ενημέρωσης προκύπτει ότι πρόκειται για οχήματα που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.».

Ακόμα, ο αρμόδιος επίτροπος αναφέρει ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες για τη χρήση των προενταξιακών ευρωπαϊκών κονδυλίων, για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης τις οποίες και καλείται να εφαρμόσει.

Αυτές ορίζουν ότι «σκοπός της στήριξης της ΕΕ είναι η αποτελεσματική ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και η πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης με την εγκατάσταση και την αποτελεσματική λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων, καθώς και η μείωση των διασυνοριακών εγκλημάτων, ιδιαιτέρως της εμπορίας και λαθραίας διακίνησης ανθρώπων».

Τέλος, ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την επιχειρησιακή και χρηματοδοτική εφαρμογή του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ)» και ότι «όλες οι συμβάσεις στο πλαίσιο διαδικασίας ανάθεσης συμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τον ΜΠΒ ανατίθενται σύμφωνα με τις αυστηρές διαδικασίες σύναψης συμβάσεων για τις εξωτερικές δράσεις της ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ