ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: Κατά της απόφασης Ερντογάν Τούρκοι νομπελίστες και διανοούμενοι

Αγία Σοφία: Κατά της απόφασης Ερντογάν Τούρκοι νομπελίστες και διανοούμενοι
AP Photo/Emrah Gurel

Διεθνείς αλλά και τουρκικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Κατά της απόφασης Ερντογάν τάσσονται δημόσια Τούρκοι νομπελίστες και διανοούμενοι, την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος απορρίπτει τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Η επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει δυστυχώς ότι δεν είμαστε πλέον κοσμική κοινωνία», δηλώνει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Ορχάν Παμούκ στο BBC, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που αντιτίθενται σε αυτό, αλλά δεν εισακούγονται».

Η Ελίφ Σαφάκ, μια από τις πιο γνωστές λογοτεχνικές φωνές στην Τουρκία που ζει στο Λονδίνο, εκτιμά ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση «με κανένα σεβασμό στην ιστορία, κανένα σεβασμό στον πλουραλισμό».

«Αυτή η παγκόσμια κληρονομιά θα πρέπει να φυλάσσεται ως μουσείο, με ανοικτές τις πόρτες σε όλους και σε όλες τις θρησκείες. Ο θόλος της είναι αρκετά μεγάλος για να αγκαλιάσει την ανθρωπότητα», σημειώνει η συγγραφέας.

Η δημοσιογράφος Νεβσίν Μενγκιού χαρακτηρίζει την υπόθεση «λανθασμένη», λέγοντας:

«Η κυβέρνηση εξαρτάται από το αίσθημα της νίκης εναντίον των εχθρών που δημιουργεί και χρειάζεται συνεχώς αυτό το συναίσθημα για να διατηρήσει τη βάση και τον εαυτό της μαζί. Η απόφαση της Αγίας Σοφίας είναι μια λανθασμένη απόφαση που λήφθηκε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ικανοποίηση Εμινέ Ερντογάν

Η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν, δήλωσε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter:

«Άκουσα με μεγάλη χαρά ότι το κληροδότημα του Σουλτάνου Μωάμεθ το "Τζαμί Αγία Σοφία" άνοιξε και πάλι στη λατρεία. Δόξα τον Αλλάχ! Είθε τα τζαμιά μας, το μυαλό, οι καρδιές και οι ψυχές μας να γεμίσουν με καθάριους πιστούς! Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αυτό το εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης κληρονομιάς ως κόρη οφθαλμού».

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ, Γαλλία, Αθήνα αλλά και «φωνές» από τη Γερμανία και τη Ρωσία καταδίκασαν την προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου. Την ίδια ώρα, τη Δευτέρα, στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες ένα από τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα είναι η στάση της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα αλλά και το ενδεχόμενο κυρώσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ