ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. να έχει έτοιμο κατάλογο μέτρων κατά της Τουρκίας

Δένδιας: Η Ελλάδα ζητά από την Ε.Ε. να έχει έτοιμο κατάλογο μέτρων κατά της Τουρκίας
Δελτίο τύπου / POOL

Η προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεοπτικής συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος τόνισε πως αύριο, Δευτέρα, το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες.

«Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» είπε ο κ. Δένδιας, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Δένδιας με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Και συνέχισε:

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε παράλληλα πως η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, το θέμα της Αγίας Σοφίας παγκόσμιο.

«Δεν επιτρέπεται να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Δένδιας, και συνέχισε:

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα» είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στην επιστολή της επικεφαλής της Unesco προς την Άγκυρα.

Τόνισε δε, πως είναι κρίμα που η «τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της».

«Η Unesco έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου» συνέχισε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως:

«Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση για να το αποτρέψει, γιατί αν δεν αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ