ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με «φόντο» την Αγία Σοφία

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με «φόντο» την Αγία Σοφία
EPA/SEDAT SUNA

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Στέλιος Πέτσας μετά από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και τις αιχμές για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει άλλη άποψη» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και συμπληρώνει:

«Ο πανικός του εξαιτίας των συνεχών, ανατριχιαστικών αποκαλύψεων για τις παρακρακτικές μεθοδεύσεις στη διάρκεια των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε βάρος πλέον της ίδιας της Πατρίδας».

Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας σημειώνει:

«Ματαιοπονούν, όμως, όσοι νομίζουν ότι κάνοντας μικροπολιτική στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, μπορούν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα που απαιτεί ο Ελληνισμός. Όσο για την “ενεργητική εξωτερική πολιτική” τους, οι Έλληνες προτιμούν να την ξεχάσουν».

«Με οκτώ μήνες καθυστέρηση η κυβέρνηση ζητά κυρώσεις από την Ε.Ε.»

Νωρίτερα την Κυριακή, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλέσει την κυβέρνηση «να σοβαρευτεί και να επανέλθει στην ενεργητική εξωτερική πολιτική».

Έκανε δε, λόγο για «τραγική για τη χώρα» ολιγωρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το ζητούσε «μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σάρατζ, μετά την κατάθεση τουρκικού χάρτη συντεταγμένων στον ΟΗΕ, μετά τις ανακοινώσεις για εξορύξεις έξω από την Κρήτη τον Σεπτέμβριο και μετά την κατάφωρη παραβίαση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που οδήγησε στην επικίνδυνη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο».

Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις διεκδίκησε, όχι μόνο αποδέχθηκε την εξαίρεσή της από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, όχι μόνο αποδέχθηκε να μείνει εκτός της τηλεδιάσκεψης Γερμανίας-Γαλλίας-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο, αλλά κατάργησε και τους διμερείς διαύλους με τη γείτονα για μήνες». Προσθέτει ότι την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «όχι μόνο υιοθέτησε το δόγμα του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου, το οποίο απέτυχε παταγωδώς όπως φάνηκε από τη στάση των ΗΠΑ, αλλά υπερηφανεύεται και από πάνω ότι κατάργησε την πολιτική άσκησης και απειλής βέτο που είχε η Ελλάδα στην ΕΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι:

«Η "διπλωματία της ενημέρωσης και του δεδομένου συμμάχου", του κ. Μητσοτάκη, έχει κοστίσει πολλά στη χώρα» και πως «τώρα που θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά». «Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» από την Παρασκευή, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και αποκαλύφθηκαν τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για προσευχή την 24η Ιουλίου.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανοίξει κύκλο συνομιλιών σε διεθνές επίπεδο για την Αγία Σοφία. Μάλιστα, το πρώτο του τηλεφώνημα έγινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αποκάλυψε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, λέγοντας πως το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

«Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» είπε ο κ. Δένδιας, που μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη θα συναντηθεί και με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

«Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Και συνέχισε:

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε παράλληλα πως η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, το θέμα της Αγίας Σοφίας παγκόσμιο.

Το θέμα των κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία είχε σχολιάσει σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ