ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αγία Σοφία στο επίκεντρο: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά η κυβέρνηση από την Ε.Ε.

Η Αγία Σοφία στο επίκεντρο: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητά η κυβέρνηση από την Ε.Ε.
(AP Photo/Emrah Gurel)

Στην ενίσχυση των διεθνών αντιδράσεων κατά της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί αποσκοπεί η κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή της απόφασης, ξεκίνησε μαραθώνιο συζητήσεων και τηλεφωνικών επαφών, που «είτε γνωστοποιούνται είτε όχι», ώστε να εκθέσουν στο μεγαλύτερο βαθμό την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς στόχους του Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας θα καταστήσει σαφές σε όλους τους ομολόγους του την προκλητικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη με στόχο να συμφωνηθεί πλήρης λίστα αυστηρών μέτρων που θα λάβει η Ένωση αν υπάρξει παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προειδοποιεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο εταίρους και μη πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της ισχύ αν χρειαστεί για να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει πριν να είναι αργά.

Μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει Ένοπλες Δυνάμεις άρα η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει.

«Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε δήθεν συναινετικός σε δηλώσεις του, αναφερόμενος μάλιστα σε δίκαιη μοιρασιά υδρογονανθράκων:

«Στην ανατολική Μεσόγειο δεν θέλουμε ένταση. Αντιθέτως πιστεύω πως το θέμα υδρογονανθράκων είναι ευκαιρία συνεργασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση συνεργασίας που θα προβλέπει δίκαια μοιρασιά».

Ο Νίκος Δένδιας, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «27», αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε. να έχει έτοιμο κατάλογο κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η απόκρυψη των πολύτιμων ψηφιδωτών

Η ιδεοληπτική απόφαση της Τουρκίας προκαλεί φρίκη ακόμη και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, υπογραμμίζει ο Νίκος Δένδιας και ζητά από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ και την UNESCO να πάρουν σαφή θέση και μέτρα κατά της Άγκυρας:

«Υπερβαίνει πράγματι τα εσκαμμένα. Για εμένα η εικόνα της απόκρυψης των εκπληκτικών ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας, είναι κάτι το φοβερό. Πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία UNESCO, της Ένωσης, του ΟΗΕ. Όχι μόνο της Ελλάδας, Δεν θα πέσουμε στην παγίδα Ελληνοτουρκικής διαφοράς».

Ιερώνυμος: «Προσβολή και ύβρις»

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό για να συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος».

Πολιτική σύγκρουση

Παρά το γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι θέμα που ξεπερνά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί πως η μη λήψη σκληρών κυρώσεων κατά της Άγκυρας οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη:

«Τώρα που (η κυβέρνηση) θυμήθηκε τις κυρώσεις, είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη συνέβαλε στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».

Στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με δριμύτητα η κυβέρνηση:

«Η Τουρκία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την βαθύτατη προσβολή και την ύβρη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ματαιοπονούν, όμως, όσοι νομίζουν ότι κάνοντας μικροπολιτική, μπορούν να διαρρήξουν την εθνική ενότητα που απαιτεί ο Ελληνισμός».

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για αντίποινα στους Τούρκους έχουν προκαλέσει την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βορίδη περί κλεισίματος του Μουσείου Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, ως αντίποινα για την Αγία Σοφία, είναι εθνικά επικίνδυνες. Επιχειρεί να μετατρέψει ως θέμα ελληνοτουρκικής διαφοράς, μια πρόκληση του κ. Ερντογάν που αφορά όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Που πρέπει να αντιμετωπισθεί με συγκεκριμένες διεθνείς και ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης τι έχει να πει για τις ακροδεξιάς αντίληψης δηλώσεις του υπουργού του»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ