ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας στο CNN Greece: Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για κυρώσεις στην Τουρκία

Πέτσας στο CNN Greece: Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για κυρώσεις στην Τουρκία
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Για τις κυρώσεις που θα προτείνει η Ελλάδα για την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece πως η ελληνική πλευρά θα περιμένει τις προτάσεις της ΕΕ και των εταίρων και στη συνέχεια θα καταθέσει τη δική της πρόταση και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία.

«Από την περασμένη Παρασκευή, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος και πως απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα.

«Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο. Και αυτήν τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του.

Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμα μέτρα κατά της Τουρκίας, στέλνοντας μήνυμα πως η γειτονική χώρα δεν μπορεί να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα. Και ότι ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες», πρόσθεσε.

«Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα».

Παρακολουθήστε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα:

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ