ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα την Τρίτη ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

Στην Αθήνα την Τρίτη ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση στις 10:15 το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εν συνεχεία, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 11:00.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Δένδιας: Η Ε.Ε. θα απαντήσει με κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε: «Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (ΣΕΥ), έγινε εκτενής αναφορά «στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Και συνέχισε: «Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου».

«Έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ, εάν η Τουρκία κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της»

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.

«Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της», πρόσθεσε.

«Τέλος, ως προς την Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη», κατέληξε στις δηλώσεις του Νίκος Δένδιας.

Πέτσας: Έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για κυρώσεις στην Τουρκία

Νωρίτερα, για τις κυρώσεις που θα προτείνει η Ελλάδα για την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece πως η ελληνική πλευρά θα περιμένει τις προτάσεις της ΕΕ και των εταίρων και στη συνέχεια θα καταθέσει τη δική της πρόταση και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία.

«Από την περασμένη Παρασκευή, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος, η Ευρώπη και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος και πως απέναντι σε αυτό, οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα.

«Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο. Και αυτήν τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν, όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας, επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας, συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ