ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρή καταδίκη ΕΕ σε Τουρκία: Αλλάξτε την απόφασή σας για την Αγία Σοφία

Ισχυρή καταδίκη ΕΕ σε Τουρκία: Αλλάξτε την απόφασή σας για την Αγία Σοφία
Φωτογραφία αρχείου ΑΡ

Ομόθυμη υπήρξε τη Δευτέρα η καταδίκη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, καθώς καλλιεργεί τη δυσπιστία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά πρότεινε την εκπόνηση νέου καταλόγου με κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, εφόσον συνεχιστεί η παραβατική συμπεριφορά της.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε: «Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (ΣΕΥ), έγινε εκτενής αναφορά «στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Και συνέχισε: «Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου».

«Έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ, εάν η Τουρκία κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της»

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.

«Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της», πρόσθεσε.

«Τέλος, ως προς την Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη», κατέληξε στις δηλώσεις του Νίκος Δένδιας.

Μπορέλ: Η Τουρκία να αλλάξει την απόφασή της για την Αγία Σοφία

Εξάλλου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

«Η απόφαση αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες (...) και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση».

Αναφερόμενος, επιπλέον στο ζήτημα της Τουρκίας σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη, ο κ. Μπορέλ δήλωσε εμφατικά ότι «θα ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της έντασης».

«Είναι μια σημαντική χώρα για την ΕΕ με την οποία πρέπει να αναπτύξουμε τη σχέση, αλλά πρέπει με κάποια προαπαιτούμενα» σημείωσε, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη με την Τουρκία, όπως όλοι ευχόμαστε».

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα των κυρώσεων και τόνισε ότι οι μονομερείς πράξεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να τερματιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ