ΠΟΛΙΤΙΚΗ

KKE για Προανακριτική Επιτροπή: υποκριτική αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ

KKE για Προανακριτική Επιτροπή: υποκριτική αντιπαράθεση ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για υποκριτική αντιπαράθεση και διαξιφισμούς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που επί της ουσίας λειτούργησε υπέρ της συγκάλυψης του σκανδάλου της Novartis, κάνουν λόγο με δήλωση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που μετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Το ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από την Επιτροπή με δήλωση του τακτικού του μέλος Νίκου Καραθανασόπουλου και του αναπληρωματικού του Μαρίας Κομνηνάκα, αναφέρουν πως το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και η γενεσιουργός αιτία του είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου, σε συνδυασμό με την σύμφυση της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Η δήλωση Καραθανασόπουλου - Κομνηνάκα:

Δήλωση των βουλευτών του ΚΚΕ

Νίκου Καραθανασόπουλου τακτικού μέλους της επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης και της Μαρίας Κομνηνάκα αναπληρωματικού μέλους, σχετικά με το πόρισμα για την υπόθεση που αφορά τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλο

  1. Το ΚΚΕ από την αρχή της διαδικασίας τοποθετήθηκε με σαφήνεια για την υπόθεση της Novartis και ζήτησε την πλήρη διερεύνηση της, την οποία προσπάθησε να υπηρετήσει με τη συμμετοχή και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του στην επιτροπή.

Τονίσαμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και η γενεσιουργός αιτία του είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου, σε συνδυασμό με την σύμφυση της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Ως Κόμμα, επίσης σημειώσαμε ότι δεν χωρούν αυταπάτες σχετικά με τις ασκούμενες παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων στο έργο της δικαιοσύνης. Αυτές είναι υπαρκτές, χρόνιες και αφορούν ιδιαίτερα υποθέσεις που σχετίζονται με επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς ή έχουν ένα γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον.

Βασικός μοχλός εκδήλωσης αυτών των παρεμβάσεων είναι ο ορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, πρακτική που έχει καταγγείλει το ΚΚΕ και έχει ζητήσει την αλλαγή αυτού του καθεστώτος στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα.

Από τις εργασίες της επιτροπής αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η ανάγκη πλήρους κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (Νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών). Δεν είναι δυνατόν η έρευνα στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής με ανακριτικά καθήκοντα, αλλά και η δίωξη υπουργών για πιθανά αδικήματα να υποτάσσεται στους εκάστοτε πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς συσχετισμούς με ό,τι συνεπάγεται.

Αυτή τη θέση για οριστική κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την απεμπλοκή της βουλής από αυτές τις υποθέσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται οι υπουργοί, όπως όλοι οι πολίτες, υπερασπίζεται το ΚΚΕ, προτείνοντας την κατάργηση του σχετικού άρθρου στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση. ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ την απέρριψαν γιατί προφανώς θέλουν τη διατήρηση του σχετικού άρθρου που ευνοεί τα πολιτικά τους παιχνίδια.

  1. Το ΚΚΕ συμμετείχε και στις δύο προκαταρκτικές επιτροπές που συγκροτήθηκαν, το 2018 επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το 2019 επί διακυβέρνησης ΝΔ και από την αρχή δήλωσε ότι με τη συμμετοχή στις επιτροπές επιδιώκει την -σε βάθος- διερεύνηση της υπόθεσης, ενημερώνοντας παράλληλα τον λαό για τις ευθύνες των υπόλοιπων κομμάτων όσον αφορά τη συσκότιση των αιτιών του σκανδάλου και στην καλλιέργεια αποπροσανατολισμού.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από τις εργασίες της πρώτης επιτροπής, του 2018, γιατί με ευθύνη της, η τότε πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, αρνήθηκε την διερεύνηση της υπόθεσης με πρόσχημα την δήθεν αναρμοδιότητα της επιτροπής. Σ’ αυτήν την παρελκυστική τακτική διευκολύνθηκε από τη στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και τις αποπροσανατολιστικές πρακτικές που από κοινού χρησιμοποίησαν.

Στο ίδιο ουσιαστικά αποτέλεσμα, της μη διερεύνησης του σκανδάλου, οδηγήθηκαν και οι εργασίες, της σημερινής ( δεύτερης ) προανακριτικής επιτροπής, με ευθύνη της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Η αποχώρηση των εκπροσώπων του ΚΚΕ από την επιτροπή αποτέλεσε το λογικό επακόλουθο της παρεμπόδισης της έρευνας, μέσα από διάφορα δικονομικά τερτίπια.

Σ’ αυτή την εξέλιξη συνέβαλε η μη κοινοποίηση στην επιτροπή βασικών εγγράφων που αφορούσαν την υπόθεση με πρόσχημα το δήθεν απόρρητο των εγγράφων.

Συνέβαλε επίσης η άρνηση της επιτροπής για εξέταση με την φυσική τους παρουσία και την πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους, των αποκαλούμενων «προστατευόμενων» μαρτύρων.

  1. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να καταλήξουμε σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:

α) Η εκδήλωση του σκανδάλου της Novartis, όπως και των άλλων σκανδάλων, αποτελεί την επιβεβαίωση της φύσης του αστικού κράτους, ως θεματοφύλακα των συμφερόντων του κεφαλαίου, με συνέπεια οι μίζες και η διαφθορά να αποτελούν συστατικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η πρακτική της Novartis αποτελεί τη συνήθη πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών στον ανταγωνισμό τους για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά του φαρμάκου.

Η αποκάλυψή του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η εμπορευματοποίηση της υγείας και του φαρμάκου αποτελεί την πηγή των σκανδάλων.

β) Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά στηρίζουν τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων και της κερδοφορίας τους. Η πολυνομία, οι αμέτρητες νομοθετικές παρεμβάσεις και οι σχετικές τροπολογίες διευκόλυναν αυτά τα συμφέροντα. Η δράση των διαφόρων ειδικών συνεργατών του υπουργείου Υγείας, που ήταν άμεσα συνδεδεμένοι με τις φαρμακοβιομηχανίες, έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική τιμολόγησης του φαρμάκου.

γ) Ο τρόπος παρέμβασης του αμερικάνικου παράγοντα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στη χώρα μας δεν γεννά μόνο πολλά ερωτηματικά, αλλά είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, με το δραστήριο ρόλο του FBI, αλλά και της Αμερικάνικης πρεσβείας, παραβιάζοντας κι αυτές ακόμα τις προβλέψεις της διακρατικής συμφωνίας για αμοιβαία δικαστική συνδρομή.

δ) Επίσης, πολλά τουλάχιστον ερωτηματικά δημιουργούνται και από τους χειρισμούς των δικαστικών λειτουργών που ερευνούσαν όλες αυτές τις υποθέσεις που αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους ή έχουν ένα γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον, κάτω από την επίδραση των εκάστοτε κυβερνητικών παρεμβάσεων που γίνονται διαχρονικά.

  1. Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο δημιούργησε νέα πεδία υποκριτικών αντιπαραθέσεων και διαξιφισμών ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας λειτούργησε υπέρ της συγκάλυψης του σκανδάλου και των ευθυνών όλων των κυβερνήσεων για τη σήψη, την διαφθορά, τη διαπλοκή και της ουσίας των παρεμβάσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων στη δικαιοσύνη.
  1. Το ΚΚΕ θα ενημερώσει το λαό για τα πραγματικά γεγονότα και θα συνεχίσει την πάλη του ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε τα σκάνδαλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ