ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας στο Βερολίνο

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας στο Βερολίνο
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, όπως επιβεβαιώθηκε και από την Αθήνα. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες, Δευτέρα και σε αυτή συμμετείχαν η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Την συνάντηση αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την συνάντησή του με τον όμολογό του από την Μάλτα.

Ερωτηθείς σχετικά ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με όλους συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τόνισε ότι ήδη ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε τον διάλογο με την Αθήνα μετά τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και συνεργάτης του από το υπουργείο Εξωτερικών μετέβησαν στο Βερολίνο για τη συνάντηση.

«Άρα αν υπάρχει θέληση μπορεί να υπάρξει διάλογος», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, εξετάστηκαν τρόποι για να πέσουν οι τόνοι της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προκειμένου να σταματήσει η προκλητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας για να μην υπάρξουν εις βάρους της κυρώσεις.

Στόχος της Γερμανίας ήταν να έχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με την ελληνοτουρκική ένταση και από την συνάντηση αυτή προέκυψε, όπως παρατηρούν διπλωματικές πηγές, το αποτέλεσμα του χτεσινού Συμβουλίου των εξωτερικών υποθέσεων.

Η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας ανά τομείς, όπως ο τουρισμός, η οικονομία, οι τράπεζες κ.λπ. και όχι κατά προσώπων, με στόχο να παραλύσουν καθοριστικά την τουρκική οικονομία.

Η Αυστρία υπερθεμάτισε, ζητώντας ακόμη και την άρση του καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξης χώρας. «Είναι επιστημονική φαντασία να πιστεύουμε πως η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα» φέρεται να είπε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Κοντά στις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τη λήψη μέτρων βρέθηκαν Γαλλία, Λουξεμβούργο, Εσθονία και Σλοβακία.

Η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ωστόσο, εμφανίστηκε συγκρατημένη και προσπάθησε να μην προκύψει από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εξουσιοδότηση στον Ύπατο Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, για την άμεση κατάρτιση καταλόγου με μέτρα, αν η Τουρκία εντείνει την διεθνή παραβατικότητά της, αν ξεκινήσει π.χ. έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που δεν της ανήκουν.

Η γερμανική προεδρία είπε ότι θα συμφωνούσε με τη στάση αυτή αν προηγουμένως υπάρξουν προσπάθειες από τον κ. Μπορέλ για να γίνουν συζητήσεις με την τουρκική πλευρά.

Η στάση αυτή της Γερμανίας προέκυψε, όπως φαίνεται, από την τριμερή συνάντηση που προηγήθηκε στο Βερολίνο.

Το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης φαίνεται από το αποτέλεσμα του Συμβουλίου υπουργών, έλεγαν με νόημα στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ