ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Στο «τραπέζι» νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Στο «τραπέζι» νέα μέτρα
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Υπό τη «σκιά» της αύξησης τόσο των εισαγόμενων όσο και των εγχώριων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας και την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την «επόμενη ημέρα», πραγματοποιείται σήμερα στις 16:30 σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κι ενώ χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση δημοσίευσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία απαγορεύονται προσωρινά τα πανηγύρια στο σύνολο της Επικράτειας για προληπτικούς λόγους, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, εισηγούμενη την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Με άλλα λόγια, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων ζητεί την επαναφορά του μέτρου χρήσης της προστατευτικής μάσκας στα καταστήματα των εμπορικών κέντρων καθώς και την επέκτασή του σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως σούπερμαρκετ και δημόσιες υπηρεσίες.

Πλέον, το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα αποφασίσει αν θα επιβληθεί η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακολουθώντας έτσι την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η χρήση μάσκας να καταστεί υποχρεωτική... παντού, δηλαδή σε όσους χώρους, ανοικτούς ή κλειστούς, παρατηρείται συνωστισμός.

Την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε μπροστά στην απειλή δεύτερου κύματος, 58 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, από τα οποία τα 34 είναι «εισαγόμενα» και τα υπόλοιπα 24 εγχώρια.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει πλέον στα 3.883, ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν, όπως έγινε γνωστό, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

Πρώτο κρούσμα στην Πάρο

Το πρώτο θετικό κρούσμα του νέου κορωνοϊού στην Πάρο ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για Ελληνίδα, με ιδιόκτητη κατοικία στο νησί, ενώ όπως αναφέρεται, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, εντός της ημέρας θα ανιχνευτούν οι υγειονομικοί που δυνητικά εκτέθηκαν στον ιό.

Τρία κρούσματα στη Μυτιλήνη

Την ίδια στιγμή, ένας 85χρονος που μεταφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με συμπτώματα πνευμονίας, ο γιος του και ο εγγονός του, βρέθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό.

Ο γιος του 85χρονου είναι ασυμπτωματικός, ενώ ο εγγονός του παρουσίασε τις τελευταίες δέκα μέρες χαμηλό πυρετό.

Άμεσα ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών της οικογένειας, ενώ ελήφθησαν δείγματα και από τον δεύτερο γιο του 85χρονου. Η συγκεκριμένη οικογένεια φιλοξένησε πριν από λίγες μέρες επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η κατάσταση της υγείας του 85χρονου κρίνεται σοβαρή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναμένεται να επισκεφτεί το νησί για ιχνηλάτηση, καθώς και απομόνωση των στενών επαφών της οικογένειας.

Κλείνει η κατασκήνωση στη Χαλκιδική

Κλειστή θα μείνει από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου η κατασκήνωση στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής όπου τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκαν δύο κρούσματα κορονοϊού.

«Από τη μία, η υγεία των παιδιών και των ανθρώπων μας καθώς και η πιστή τήρηση του πρωτοκόλλου που μας ήρθε από τον ΕΟΔΥ, από την άλλη η ανάγκη να προσφέρουμε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι στους κατασκηνωτές μας γεμάτο γέλιο, χαμόγελα, συγκινήσεις και στιγμές που θα τους συντροφεύουν έναν ολόκληρο χειμώνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook και συνεχίζει:

Αποφασίζουμε, λοιπόν, ότι η κατασκήνωση θα παραμείνει κλειστή κατά το διάστημα 19-22 Ιουλίου για να απολυμανθούν όλοι οι χώροι μας και να υποβληθεί σε τεστ όλο το μόνιμο προσωπικό μας. Ως εκ τούτου, η επόμενη κατασκηνωτική περίοδος θα ξεκινήσει 4 ημέρες αργότερα, ώστε να προβούμε σ’ όλες τις απαραίτητες διαδικασίες».

Σε ισχύ τα μέτρα στον Προμαχώνα

Παράλληλα από σήμερα ενεργοποιούνται τα νέα αυστηρότερα μέτρα στον Προμαχώνα, όπου η εισοδος στην Ελλάδα θα γίνεται μόνο για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός 72 ωρών και είναι αρνητικό.

Συγκεκριμένα, πρέπει να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

Πρέπει επίσης να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στο συνοριακό φυλάκιο.

Από την εφαρμογή αυτή του νόμου εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες στους οποίους όμως γίνονταν δειγματοληπτικά τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά την είσοδό τους στη χώρα.

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις απευθείας πτήσεις από Βρετανία

Επανεκκινούν από σήμερα οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

Την ίδια ώρα είναι θέμα χρόνου να επιτραπούν και οι τουρίστες από ΗΠΑ και Σουηδία, με τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, να σημειώνει πως «από τις 22 Ιουλίου πιθανότατα θα ανοίξουμε για τη Σουηδία, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες με τη χρήση του τεστ των 72 ωρών. Από τις αρχές Αυγούστου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε και την κρουαζιέρα», είχε πει ο κ. Θεοχάρης.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις 10 Ιουλίου και οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην «λευκή» λίστα της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ