ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίπτει η Βιέννη τις επικρίσεις για τη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων

Απορρίπτει η Βιέννη τις επικρίσεις για τη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων
Πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ EPA/ GEORGI LICOVSKI

«Φωτιές» σε διπλωματικό επίπεδο έχει ανάψει η Διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που διοργανώνεται την Τετάρτη στη Βιέννη, σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η Αθήνα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, όμως από την πλευρά της η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε τις ελληνικές επικρίσεις, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο σχήμα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.

«Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο συντονισμού για τη «μεταναστευτική διαχείριση», πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε για την πραγματοποίηση αυτής της περιφερειακής συνόδου στην οποία δεν έχει προσκληθεί, μολονότι εδώ και πολλές ημέρες υφίσταται τις συνέπειες του περιορισμού του αριθμού των μεταναστών που επιτρέπεται να διέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων.

Χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν αποκλεισθεί στο έδαφός της.

Η Αθήνα χαρακτήρισε "μη φιλική" την πρωτοβουλία της Βιέννης. «Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», διευκρίνισε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα «σταθερό σχήμα» και δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας σε Ρούτε για προσφυγικό: Πρέπει να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν

Γεροβασίλη: Ανεπίτρεπτη η πρακτική χωρών της ΕΕ στο προσφυγικό

Προσφυγικό: Όλη η Ελλάδα ένα hot spot

Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συγκαλεί η Αυστρία για το προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ