ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής - Πρέπει να υπάρξει συμφωνία

Πέτσας: Κρίσιμη η Σύνοδος Κορυφής - Πρέπει να υπάρξει συμφωνία
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Κρίσιμη χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας χθες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να λάβει άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομιών και τη στήριξη των εργαζομένων

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί οι διαφωνίες για την αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Επισήμανε ότι «η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες: Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η ευρωπαϊκή επιτροπή. Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων ώστε ο κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός. Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης».

Επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση

Για τον κορωνοϊό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως παρατηρείται επιδείνωση των ημερήσιων κρουσμάτων και τα περισσότερα είναι στις πύλες εισόδου.

Ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ακόμα ότι επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για διαχειρισιακά θέματα που αφορούν στα επιχειρησιακά ζητήματα του κορωνοϊού.

Η ενημέρωση θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 18:00 στο νέο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σε ερώτηση για το αν στην εβδομαδιαία ενημέρωση θα συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο να παραμείνουμε στα επιχειρησιακά δεδομένα, στα οποία θα υπάρχει ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά, και μόνο. Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία να υπάρξει ευρύτερη ενημέρωση, θα το εξετάσουμε».

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Η Κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας. Εντείνει τους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά επιμένει στην καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού: Που είναι ο εφησυχασμός. Η χαλάρωση που οδηγεί στα απαράδεκτα φαινόμενα συγχρωτισμού. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη εντείνει τους ελέγχους και θα τους πυκνώσουν ακόμη περισσότερο. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε, χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, σύσκεψη συναρμόδιων Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Είναι ανάγκη -όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι, με ένα δεύτερο κύμα, είναι επιτακτική ανάγκη, να τηρούνται αυτά τα οποία έχουμε καθορίσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι από τις 20 Ιουλίου, και όχι από τις 22 του μήνα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ξεκινούν οι πτήσεις από τη Σουηδία, λόγω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στη σκανδιναβική χώρα. Σχετικά με τα πανηγύρια, τόνισε ότι θα εξεταστεί αν θα χρειαστεί παράταση στα μέτρα και μετά το τέλος Ιουλίου.

Για την Αγία Σοφία

Σε ερώτηση του CNN Greece για το αν στην επικριμένη Σύνοδο Κορυφής τεθεί το θέμα της Αγίας Σοφίας, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως τα βήματα για το συγκεκριμένο θέμα διαμορφώνονται σταδιακά και είναι γεγονός πως υπάρχει παγκόσμια κατακραυγή για το ιστορικό λάθος του Ερντογάν.

Επίσης ο κ. Πέτσας τόνισε πως θα επιδιώξει το θέμα της Αγίας Σοφίας να τεθεί είτε στο περιθώριο της Συνόδου είτε εντός της Συνόδου, ενώ σημείωσε πως αναμένεται ο κατάλογος των κυρώσεων της Ευρώπης κατά της Άγκυρας.

Μελετάται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αναδρομικών

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επεσήμανε πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων και το μόνο που μελετάται είναι ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των χρημάτων.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ