ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Κοινή γραμμή στα ελληνοτουρκικά - Φόβοι για ύφεση και κορωνοϊό

Δημοσκόπηση: Κοινή γραμμή στα ελληνοτουρκικά - Φόβοι για ύφεση και κορωνοϊό
ΙΝΤΙΜΕ

Ενδιαφέροντα στοιχεία κατέγραψε έρευνα της εταιρείας Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, με τους πολίτες να εκφράζουν τη γνώμη τους για τα εθνικά θέματα, τις εξελίξεις στην οικονομία, τους πολιτικούς αρχηγούς και το θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 10 Ιουλίου έως τις 13 Ιουλίου σε 1.003 νοικοκυριά και οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν μεταξύ άλλων και για το ποιον θεωρούν καλύτερο για πρωθυπουργό.

Το 58,1% κρίνει ως καλύτερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 24,8% απαντά πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καλύτερος πρωθυπουργός.

Το 65,2% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά την κυβέρνηση, ενώ το 33,9% αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Το 52,6% απαντά πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, ενώ το 15,6% πως θα ήταν καλύτερα. Το 26,7% απαντά πως τα πράγματα θα ήταν περίπου τα ίδια.

Το 88,5% ζητεί κοινή γραμμή των κομμάτων στα ελληνοτουρκικά, το 3,5% διαφωνεί, και το 8,1% απαντά «εξαρτάται».

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την ύφεση, το 52,2% εκτιμά πως ο κορονοϊός φταίει για την επερχόμενη ύφεση, το 16,8% η κυβέρνηση, το 14,5% η στάση της ΕΕ, και το 10,3% απαντά πως ευθύνονται οι παράγοντες της αγοράς.

Το 53,4% απαντά πως δεν είναι καθόλου πιθανό να απολυθεί από τη δουλειά του, το 19,7% απαντά πως δεν είναι αρκετά πιθανό. Στον αντίποδα, το 20,8% απαντά πως είναι αρκετά πιθανό απολυθεί από την εργασία του, ενώ το 5,6% ότι είναι πολύ πιθανό.

Το 56,9% απαντά πως ανησυχεί για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία και το εισόδημά του. Το 28,9% απαντά πως ανησυχεί για την υγεία του λόγω του κορωνοϊού, αλλά και την υγεία της οικογένειάς του, ενώ το 12,9% απαντά πως φοβάται για τις οικονομικές επιπτώσεις στην οικογένειά του.

Το 58,3% απαντά πως έχει επιφυλάξεις όταν χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς, ενώ μόλις το 33,4% απαντά πως τα χρησιμοποιεί άφοβα. Το 63,7% απαντά πως έχει επιφυλάξεις όταν χρησιμοποιεί αεροπλάνο, ενώ μόλις το 29,3% απαντά πως χρησιμοποιεί το αεροσκάφος άφοβα.

Το 75,2% απαντά πως νιώθει ασφάλεια όταν πάει για ψώνια στα μαγαζιά, ενώ το 23,7% απαντά πως έχει επιφυλάξεις. Το 70% απαντά πως νιώθει ασφάλεια όταν βγαίνει για φαγητό, ενώ το 28% απαντά πως έχει επιφυλάξεις.

Το 69,1% απαντά πως επισκέπτεται άφοβα τους φίλους του, ενώ το 29,4% πως έχει επιφυλάξεις. Αντίστοιχα, το 54% διατηρεί επιφυλάξεις για τις επισκέψεις σε ξενοδοχείο, ενώ το 39,6% απαντά πως θα πήγαινε και θα ένιωθε ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ