ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eυκολότερη η χορήγηση visa στους πολίτες εκτός Σένγκεν

Eυκολότερη η χορήγηση visa στους πολίτες εκτός Σένγκεν
Christopher Furlong/Getty Images/Ideal Image

Λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης θεώρησης διαβατηρίων στους πολίτες που δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών, φιλοδοξώντας να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες ιδιαίτερα από τη Ρωσία.

Με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εξωτερικών που συζητείται, σήμερα Τρίτη, στη Βουλή ολοκληρώνεται η διαδικασία προετοιμασίας της χώρας για την υποδοχή τουριστών από τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.

Η έκδοση τουριστικής θεώρησης εισόδου (visa) γίνεται με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων, για λόγους ενίσχυσης της ασφάλειας.

Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Θεωρήσεων (VIS) εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν και είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων.

Στόχος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να ενισχύσει τις Προξενικές Αρχές με πλήρεις μονάδες με το κατάλληλο hardware/software λήψης και διασταύρωσης βιομετρικών δεδομένων. Η σχετική προμήθεια εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα (ISF Visa).

Επιπλέον, προβλέφθηκε η επείγουσα ενίσχυση του Γενικού Προξενείου Μόσχας με έμπειρο προσωπικό που αποσπάται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, ενώ με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται σήμερα, 23 Φεβρουαρίου 2016, δίνεται πρώτη φορά η δυνατότητα στους Προξένους της χώρας μας στο εξωτερικό, να προσλαμβάνουν, επιτοπίως, εποχικό προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις για τη στελέχωση της υπηρεσίας έκδοσης θεωρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ