ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιθανότητα για έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

Πιθανότητα για έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Φώφης Γεννηματά τόνισε ότι θα εξετάσει το αίτημά της  για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πριν ή μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κα. Γεννηματά, έπειτα από δική της πρωτοβουλία. Η κα Γεννηματά ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το αίτημα το οποίο υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Μαξίμου της απάντησε ότι δε θεωρεί πως συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή, ενώ επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού και η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει δεκτό το αίτημα για έκτακτη σύνοδο πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό. Σε τηλεφωνική τους επαφή με την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είτε πριν, είτε μετά την έκτακτη Σύνοδο των Βρυξελλών.

Μάχη επιβίωσης σε τρία μέτωπα για προσφυγικό

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα μας καθώς οι χώρες του Δρόμου των Βαλκανίωνετοιμάζονται να φράξουν τη διέξοδο των προσφύγων προς την Ευρώπη και να μετατρέψουν τηνΕλλάδα σε ένα απέραντο κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει την προηγούμενη εβδομάδα, στη Σύνοδο Κορυφής, ρητή, αλλά προφορική, διαβεβαίωσηότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το συνοριακό status quo μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6η Μαρτίου, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Αυστρίας, συγκαλείται αύριο έκτακτη σύσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τη συμμετοχή των ΠΓΔΜ, Σλοβενίας, Σερβίας, Αλβανίας, Κοσόβου, Βοσνίας, Κροατίας και Μαυροβουνίου, της οποίας αντικείμενο θα είναι ο συντονισμός των χωρών για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Η Αθήνα έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βιέννη για τη συγκεκριμένη Διάσκεψη ενώ τις θέσεις της ελληνικής πλευράς θα αναπτύξει ο κ. Μουζάλας και στην αυριανή Σύνοδο των υπουργών μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο συντονισμού για τη «μεταναστευτική διαχείριση», πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε για την πραγματοποίηση αυτής της περιφερειακής συνόδου στην οποία δεν έχει προσκληθεί, μολονότι εδώ και πολλές ημέρες υφίσταται τις συνέπειες του περιορισμού του αριθμού των μεταναστών που επιτρέπεται να διέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων. Χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν αποκλεισθεί στο έδαφός της.
Η Αθήνα χαρακτήρισε "μη φιλική" την πρωτοβουλία της Βιέννης. «Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», διευκρίνισε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.
Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα «σταθερό σχήμα» και δεν γίνεται για πρώτη φορά.

Για το θέμα έκανε δήλωση και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Κούτρας: «Η επανάληψη ενός λάθους δεν το καθιστά σωστό ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη, για όλη την Ευρώπη, περίοδο».

Διαβάστε ακόμη
Μάχη επιβίωσης σε τρία μέτωπα για προσφυγικό
Προσφυγικό: Ένα απέραντο hotspot η Εθνική Oδός Αθηνών- Λαμίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ