ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Μείωση του ποσού επιχορηγήσεων και φρένο έκτακτης ανάγκης προβλέπει νέα πρόταση

Σύνοδος Κορυφής: Μείωση του ποσού επιχορηγήσεων και φρένο έκτακτης ανάγκης προβλέπει νέα πρόταση
(AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Συμβιβαστική πρόταση, που προβλέπει τη «μετατόπιση» 50 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού από τις επιχορηγήσεις στα δάνεια, φέρεται να παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των λεγόμενων «οικονόμων» κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με επικεφαλής την Ολλανδία και την Αυστρία βάζουν «μπλόκο» στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα Politico, που τονίζει ότι έχει δει το σχετικό έγγραφο, το συνολικό ύψος του σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης θα παραμείνει στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ –όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό- ωστόσο το ποσό των επιχορηγήσεων θα μειωθεί στα 450 δισ. ευρώ από τα αρχικώς προτεινόμενα 500 δισεκατομμύρια.

Η εν λόγω ιστοσελίδα χαρακτηρίζει την πρόταση αυτή «θετικό νεύμα» προς την Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, που έχουν εγείρει σοβαρές ενστάσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ προτείνει και μια αλλαγή σε επίπεδο διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης –τη δημιουργία ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης».

Βάσει αυτού, εάν κάποια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ποσού επιχορηγήσεων τότε μπορεί μέσα σε τρεις ημέρες να εγείρει ενστάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin για να επιλυθεί το ζήτημα.

Με τη σειρά του, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως η ίδια πρόταση προβλέπει να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.

Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των κρατών -μελών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ζητήματα όπως το ύψος του οικονομικού σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια αλλά και οι όροι για την εκταμίευση των χρημάτων.

«Δύσκολη διαπραγμάτευση»

Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως πρόκειται για μια «δύσκολη διαπραγμάτευση».

Κατά τους ίδιους κύκλους, η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο τονίζουν πως «όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς».

«Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες» σχολιάζουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές.

Τι ζητά η Αθήνα

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ - ΜΠΕ) η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής.

Μάλιστα, αρμόδια πηγή δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων.

Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του να επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Πηγή: (John Thys, Pool Photo via AP)


Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ