ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι θα πέσει στο κενό

ΣΥΡΙΖΑ: Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι θα πέσει στο κενό
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που περιγράφει τους αποκαλυπτικούς διαλόγους για το Μάτι, εξαπολύει την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, με γραπτή ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «η ΝΔ προσπαθεί για ακόμα φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης».

«Επιλέγει μάλιστα, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής αλλά και όλοι οι Έλληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του ΟΗΕ μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε γ.γ. τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζει δε: «Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα. Η πραγματικότητα είναι ότι καμία παρέμβαση δεν υπήρξε και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις έρευνες για το Μάτι».

«Η άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας θα πέσει στο κενό και οι εμπνευστές της θα κληθούν να λογοδοτήσουν», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες

Για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής» για τη φωτιά στο Μάτι, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνεργάτες του για την τραγωδία στο Μάτι, ανέφερε τα εξής:

«Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».

Διάλογοι – φωτιά για το Μάτι προκαλούν αντιδράσεις

«Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα. Πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Εάν είναι ελλιπή στοιχεία στα α... σου. Τι θα σου πει ο Εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. (...) Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων. (…) Σε κάλεσα, λοιπόν και στα ‘πα. Για να ξυπνήσεις». Aυτά φέρεται να είπε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος στον αξιωματικό που ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, όπως αποκαλύπτει στην κυριακάτικη έκδοσή της η εφημερίδας «Καθημερινή».

Σε σημερινό της ρεπορτάζ, η εφημερίδα αποκαλύπτει στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση, κάνοντας παράλληλα λόγο για προσπάθεια να «θαφτεί» η υπόθεση.

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ισχυρίστηκε πως μεταφέρει εντολές από την τότε πολιτική ηγεσία.

Στη διαδικτυακή της έκδοση, η εφημερίδα παρουσιάζει και τα ηχητικά ντοκουμέντα ορισμένων εκ των συνομιλιών που συμπεριλαμβάνει στο ρεπορτάζ της -ένα θέμα που έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις.

Σε ανακοίνωσή του νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για έγκλημα συγκάλυψης με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις.

Υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη

Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για υποδείξεις από υψηλόβαθμα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος για να μην προχωρήσει με την πραγματοσύνη που είχε αναλάβει φαίνεται πως δεχόταν ο αξιωματικός.

Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, φέρεται να τον προέτρεψε να αποκρύψει στοιχεία και να αποδώσει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στους ανέμους, την καύσιμη ύλη, την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση. Μάλιστα, όλα αυτά φέρεται να τα έλεγε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυριζόμενος ότι ακολουθούσε εντολές της τότε πολιτικής ηγεσίας.

Ο πραγματογνώμονας έδωσε λεπτομερώς τις συνομιλίες «φωτιά» με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, σε μία συνάντηση που είχαν ο Βασίλης Ματθαιόπουλος φαίνεται πως τον εκβίασε και τον απείλησε:

«Πού πας εσύ να δείξεις ικανότητες με τα θηρία, με 100 νεκρούς. Πού πας ρε;» του είπε.

«Εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου, όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε» φαίνεται να του ξεκαθάρισε.

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας τους φαίνεται να τον προέτρεψε να «θάψει τα έγγραφα» που δεν έχουν κοινοποιηθεί: «Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν… και θάψ’ τα. Με ηρεμία, δεν χρειάζεται πανικός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ