ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής

ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Βαριές κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσαν σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέντευξη με τίτλο η «Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη σε πολιορκία» μίλησαν οι Νίκος Ξυδάκης ως συντονιστής, Δώρα Αυγέρη βουλεύτρια, μέλος Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Φώτης Κουβέλης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, υπεύθυνος για την Δικαιοσύνη, Σπύρος Λάππας, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής στην Προανακριτική, καθώς και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης

Για τη δίωξη Τουλουπάκη

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε δίωξε δικαστικούς ούτε παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητας. Υπογράμμισε δε ότι:

«Η δίωξη Τουλουπάκη παρέχει ένα μήνυμα σημαντικό και γενικεύσιμο, απευθύνεται κυρίως προς τους υπόλοιπους δικαστές, ενώπιον οικονομικών διαχειρίσεων που επίκεινται και ενώπιον επιχειρήσεων που προσκρούουν σε συνταγματικές ελευθερίες και οι οποίες έχουν ξεκινήσει: Μη διανοηθεί εισαγγελέας ή δικαστικός λειτουργός να μας ελέγξει.»

Κατά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, η εικόνα συμμόρφωσης με την κυβέρνηση, βλάπτει τη Δικαιοσύνη. Τόνισε ακόμα ότι: «Ο δικαστής να αφήνεται ανεξάρτητος και απερίσπαστος να εκτελεί το έργο του. Θα περιφρουρηθεί η ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και η δημοκρατία.»

Κατάσταση πολιορκίας

Ο Σπύρος Λάππας είπε ότι το πρόστιμο 310 εκατομμυρίων που επιβλήθηκε στο Nonartis για τη δράση της Novartis Hellas είναι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο κ. Λάππας καταλόγισε στη ΝΔ και στο Κίνημα Αλλαγής ότι «αρνούνται» πως η Novartis, με το συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, «ομολόγησε τα αμαρτήματά της» και χαρακτήρισε «διολίσθηση στη γελοιότητα» να υποστηρίζει η ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει λάθος στη μετάφραση».

Η Δώρα Αυγέρη υποστήριξε ότι: «Παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Διώκεται η Δικαιοσύνη. Στην Προανακριτική η κυβερνητικής πλειοψηφία εξύφανε τη σκευωρία της σκευωρίας. Πρώτα έβγαλαν τα συμπεράσματα και μετά βγήκαν οι «αποκαλύψεις».

Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής. Απέναντι σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια σκανδάλων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται ως θεσμικό ανάχωμα.

Ήρθε η ώρα να πούμε "ως εδώ και μη παρέκει". Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να πέσει κάτω. Κάθε απόπειρα κατασυκοφάντησης θα παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνη.»

Τέλος ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε:΅

«Η δικαιοσύνη είναι σε κατάσταση πολιορκίας και όταν αυτό συμβαίνει, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι ανεξάρτητη. Πρέπει να σπάσει αυτή η πολιορκία, να λειτουργήσουν οι δικαιικοί θεσμοί όπως ακριβώς προβλέπεται. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι υπόθεση βαθιάς δημοκρατίας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ