ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμετακίνητος ο Ερντογάν προσπαθεί να αιτιολογήσει τις προκλήσεις

Αμετακίνητος ο Ερντογάν προσπαθεί να αιτιολογήσει τις προκλήσεις
Turkish Presidency via AP, Pool

Στην απόφασή του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την συνταγματική αναθεώρηση και την υιοθέτηση προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης.

«Δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι στόχος μας ήταν να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους οικοδομώντας τη χώρα. Η απόφασή μας για μετατροπή εκ νέου της Αγίας Σοφίας από μουσείο ως τζαμί, σύμφωνα με τη διαθήκη (του Μωάμεθ) του Πορθητή είναι προϊόν αυτής της αντίληψης» ανέφερε ο κ. Ερντογάν ενώπιον των μελών της κυβέρνησής του και του ακροατηρίου του στο προεδρικό μέγαρο, στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του, δίνοντας έμφαση στο «Anadolu», το αεροπλανοφόρο/σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων που κατασκευάζει η Τουρκία, λέγοντας ότι στόχος είναι να αποκτήσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «ακόμη ένα-δύο» τέτοια αεροπλανοφόρα. Απαρίθμησε επίσης τα προϊόντα που κατασκευάζουν οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κινητήρες, τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά.

Έκανε επίσης λόγο για «περιοχές όπου ασκεί επιρροή η Τουρκία», λέγοντας ότι η Τουρκία θα δείξει τη διαφορά της μεταφέροντας εκεί τη δικαιοσύνη, το δίκαιο και τον νόμο.

«Δεν αφήσαμε ποτέ μόνους τους καταπιεσμένους είτε στη χώρα μας, είτε εκτός αυτής, είτε στο Ιντλίμπ, είτε στη Λιβύη» ανέφερε.

«Η Τουρκία, στις επιχειρήσεις για την ασφάλεια των συνόρων, σε κάθε βήμα που κάνει βάσει των διεθνών συμφωνιών, αλλά και στις αποφάσεις που λαμβάνει εντός της χώρας, κάνει χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Βάσει των συμφωνιών που κάναμε με την Λιβύη στηρίζουμε την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Παρακολουθούμε από κοντά κάποιες εξελίξεις και κανείς να μην ενθαρρυνθεί, δεν θα το εγκρίνουμε».

Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι δεν εποφθαλμιά τα εδάφη και τους φυσικούς πόρους κανενός.

«Είμαστε μία από τις σπάνιες χώρες που δεν έχουν στο παρελθόν τους το στίγμα της αποικιοκρατίας και των σφαγών», ισχυρίστηκε.

«Με αυτήν την υπερηφάνεια, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως κράτος που δεν εποφθαλμιά σε κανενός δικαίωμα αλλά ξέρει να παίρνει με δύναμη το δικό του δικαίωμα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ