ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τους συμμάχους μας

Μητσοτάκης για Τουρκία: Έχουμε πίστη στις δυνάμεις και τους συμμάχους μας
INTIME NEWS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Μήνυμα αρραγούς εθνικής ενότητας έστειλε το βράδυ της Τρίτης από τον Ωρωπό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την παραχώρηση των παλαιών φυλακών Ωρωπού στο Δήμο με σκοπό την ίδρυση «Κέντρου Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού».

Αναφερόμενος έμμεσα στα όσα διαδραματίστηκαν εντός της ημέρας, στον απόηχο των προκλητικών NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «οι προκλήσεις που θα συναντήσουμε δεν περιορίζονται στο πεδίο της Οικονομίας. Το περιβάλλον γύρω μας είναι ασταθές. Οι γείτονές μας φροντίζουν συνεχώς να το φορτίζουν. Είμαστε όμως συνηθισμένοι, δοκιμασμένοι στις εξάρσεις της στιγμής».

«Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας αλλά και για τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο Δίκαιο. Γι’ αυτό μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ. Η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση νωρίτερα στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Εξάλλου το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, τόνισε ότι πλέον η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος, μετά και την έκδοση των τριών NAVTEX που εξέδωσε η γειτονική χώρα.

Οι NAVTEX που προκάλεσαν συναγερμό στην Αθήνα

Ειδικότερα, η Άγκυρα προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.

Εδώ ο χάρτης με την περιοχή που περικλείουν τα στίγματα της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες:

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και στελέχη έχουν λάβει εντολή να μετακινηθούν στις μονάδες τους.

Navtex και στο Αιγαίο έως 29 Ιουλίου

Παράλληλα με την Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι από τη Δευτέρα σε ισχύ και Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, με την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η Navtex έχει ισχύ από 20 έως 23 Ιουλίου και από 27 έως 29 Ιουλίου και αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις εξής συντεταγμένες:

38 45.00 N 025 21.00 E

38 45.00 N 024 52.00 E

38 18.00 N 024 52.00 E

38 18.00 N 025 21.00 E

Τουρκική Navtex και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου

Η Τουρκία εξέδωσε πριν λίγες μέρες Navtex που αφορά νέα γεώτρηση -η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου- και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη».

Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

Δένδιας και Μάας στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλαν την Τρίτη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Γερμανός ομόλογός του Χάικο Μάας κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι συστηματικά η Τουρκία αγνοεί τις προτροπές για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε ότι η παράνομη και προκλητική της συμπεριφορά «έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την ΕΕ».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ειδικότερα, στο περιστατικό με το γαλλικό πλοίο, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο κατά τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο αλλά και στην πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, την οποία χαρακτήρισε «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και διαφορετικότητας».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, είπε πως ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Άγκυρα σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη Λιβύη, την κλιμάκωση της βίας, την παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Επίσης συζήτησαν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζοντας τη σημερινή, μια καλή ημέρα για την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ