ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Oι κυρώσεις ΕΕ κατά Τουρκίας έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί

Γεννηματά: Oι κυρώσεις ΕΕ κατά Τουρκίας έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ελληνική πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δοθεί απάντηση στην απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ζητά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στην εισαγωγική της τοποθέτηση κατά την τηλεδιάσκεψη στην Κρήτη, με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής απ’ όλο το νησί.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι από το πρωί σε δηλώσεις της είχε τονίσει ότι «δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και άφησε αιχμές για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Άγκυρα εξέδωσε Navtex που αφορά νέα γεώτρηση -η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου- και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη».

Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ