ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας για τουρκική Navtex: Νίπτουν τας χείρας τους ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Κουτσούμπας για τουρκική Navtex: Νίπτουν τας χείρας τους ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ KONTARINIS GEORGE

Για «βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» κάνει λόγο o γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας μέσω Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ με αφορμή την τουρκική navtex για έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αποδίδει ευθύνες σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι αυτό έρχεται μία μέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, ενώ υπογράμμισε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «νίπτουν τα χείρας τους» έναντι της Τουρκίας προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών.

Αναλυτικά η δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ:

«Το σημερινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χείρας τους” μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών».

Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Άγκυρα εξέδωσε Navtex που αφορά νέα γεώτρηση -η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου- και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη».

Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ