ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Εάν η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις, θα βρει απέναντί της ένα τείχος

Γεραπετρίτης: Εάν η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις, θα βρει απέναντί της ένα τείχος
INTIME NEWS

Απολύτως προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας πως «υπάρχει επιχειρησιακή στρατηγική για όλα τα σενάρια».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο ζήτημα με τις NAVTEX της Τουρκίας, με τις οποίες η γειτονική χώρα δεσμεύει περιοχές στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας... Επειδή ο παίχτης είναι απρόβλεπτος, περιμένουμε τα πάντα. Εάν η Τουρκία επιθυμήσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της, θα βρει απέναντί της ένα τείχος, λόγω και των ισχυρών διπλωματικών δεσμών που έχουμε δημιουργήσει», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως σημείωσε, «η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ερμαφρόδιτη πολιτική κατάσταση, έχει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της, κάποια στιγμή θα υπάρξουν κυρώσεις, χάρη και στις ενέργειες της Κυβέρνησης, μετά και την βέβηλη πράξη για την Αγία Σοφία, η οποία δεν είναι απλώς ένα Μνημείο, η Τουρκία είναι πολύ κοντά στο να βρεθεί αντιμέτωπη με μια ισχυρή αντίδραση».

«Είμαστε και μόνοι μας έτοιμοι για όλα τα σενάρια, θα κάνουμε ότι χρειαστεί. Έχουμε κάνει ένα επιχειρησιακό πλάνο με όλα τα πιθανά σενάρια και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουν. Ελπίζω να δείξει σύνεση η Τουρκία, εικάζω ότι θα υπάρξει και η διεθνής παρέμβαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα», κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.

Οι NAVTEX που προκάλεσαν συναγερμό στην Αθήνα

Ειδικότερα, η Άγκυρα προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.

Εδώ ο χάρτης με την περιοχή που περικλείουν τα στίγματα της τουρκικής Navtex για σεισμικές έρευνες:

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα και στελέχη έχουν λάβει εντολή να μετακινηθούν στις μονάδες τους.

Navtex και στο Αιγαίο έως 29 Ιουλίου

Παράλληλα με την Navtex για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι από τη Δευτέρα σε ισχύ και Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, με την οποία δεσμεύεται μία μεγάλη περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η Navtex έχει ισχύ από 20 έως 23 Ιουλίου και από 27 έως 29 Ιουλίου και αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις εξής συντεταγμένες:

38 45.00 N 025 21.00 E

38 45.00 N 024 52.00 E

38 18.00 N 024 52.00 E

38 18.00 N 025 21.00 E

Τουρκική Navtex και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου

Η Τουρκία εξέδωσε πριν λίγες μέρες Navtex που αφορά νέα γεώτρηση -η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου- και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη».

Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ