ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα για την παράνομη τουρκική Navtex

Διάβημα Αθήνας σε Άγκυρα για την παράνομη τουρκική Navtex
Φωτογραφία αρχείου EPA/ TOLGA BOZOGLU

Διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ενώ οι Αρχές της χώρας μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα της τουρκικής Navtex στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Αθήνα καλεί επίσης την Τουρκία «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

«Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.

Παρέμβαση ΗΠΑ: Η Άγκυρα να σταματήσει τις επιχειρήσεις σε «αμφισβητούμενα νερά»

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να τερματίσει τις σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη δημοσίευση της επίμαχης τουρκικής navtex που αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου. Στην δήλωση ωστόσο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για «αμφισβητούμενα νερά».

Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελόριζου.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σύμφωνα με Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες η Άγκυρα εξέδωσε Navtex που αφορά νέα γεώτρηση -η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου- και στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη».

Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ