ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο αποφασίζει σήμερα η Βουλή

Για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο αποφασίζει σήμερα η Βουλή
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε φορτισμένο κλίμα λόγω της τουρκικής προκλητικότητας των τελευταίων ωρών και των αποκαλύψεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της πλειοψηφίας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενη ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης λόγω της έντασης στο Αιγαίο ώστε να μην εκπέμψει λάθος μήνυμα η Βουλή σε μια στιγμή που απαιτείται εθνική ομοψυχία δεν είχαν βάση, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα η συζήτηση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εντός 15 ημερών από την έκδοση της ημερήσιας διάταξης.

Η συζήτηση ξεκινά στις 9:00 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με τη μυστική ψηφοφορία για την άσκηση δίωξης κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για οκτώ αδικήματα, εκ των οποίων τέσσερα κακουργήματα.

  • Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας
  • Ηθική αυτουργία σε πλη-μμε-ληματική κατάχρηση εξουσίας
  • Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος
  • Παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση
  • Απόπειρα εκβίασης
  • Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου
  • Δωροληψία υπαλλήλου
  • Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία)

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν την παραπομπή του.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας βάζει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς γίνεται αναφέρεται ότι «η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα».

Σημειώνεται ωστόσο, ότι «στην παρούσα φάση» δεν θα μπορούσαν να ερευνηθούν οι σχετικές ευθύνες καθώς η εντολή της Βουλής προς την προανακριτική περιόρισε τις έρευνες αποκλειστικά στις ποινικές ευθύνες του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου.

Στο πόρισμα της πλειοψηφίας υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τις πράξεις και παραλείψεις έξι μη πολιτικών προσώπων, των τριών εισαγγελέων Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη, για τους οποίους μάλιστα, το ΚΙΝΑΛ ζητά την ποινική τους δίωξη για ενδεχόμενη τέλεση σειράς κακουργημάτων και πλημμελημάτων. Αναφέρονται επίσης, οι εκδότες Γιάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Τα πρόσωπα αυτά συμπαρα-πέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο και δικάζονται μόνον εάν παραπεμφεί ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τη ΝΔ «ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος παρενέβαινε με την πολιτική ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ανοικτές ποινικές υποθέσεις και τις διαμόρφωνε κατά τρόπο που μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικό όφελος για αυτόν και τους συνεργούς του, αλλά και πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «το συμπέρασμα από το έργο της προανακριτικής επιτροπής δεν αφήνει αμφιβολία για την σκευωρία που έστησε το παραδικαστικό κύκλωμα με επικεφαλής τον πρώην αν. Υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο. Παραδικαστικό κύκλωμα που επιχείρησε να σπιλώσει Έλληνες πολιτικούς».

Για πόρισμα παραπομπής χωρίς στοιχεία έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με κατασκευασμένο κατηγορητήριο και προειλημμένες αποφάσεις η πλειοψηφία της Επιτροπής κατέθεσε το πόρισμα παραπομπής του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αγνοώντας αποκρύπτοντας βασικά στοιχεία και μαρτυρίες που θα φώτιζαν την υπόθεση», ανέφεραν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΜέΡΑ 25 δεν μετείχε στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε, καταγγέλλοντας υποκριτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για κομματικά ξεκαθαρίσματα και πράξεις αντεκδίκησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Ελληνική Λύση.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε μύδρους κατά της πλειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη σε βάρος του είναι πολιτική.

«Τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα του παλαιού πολιτικού συστήματος, η φοβική μάλλον ανύπαρκτη αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις (…) δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν από την πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου», δήλωσε.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τους εισηγητές των κομμάτων, ενώ αναμένεται να λάβουν το λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί. Δεν υπάρχει προς το παρόν εικόνα για παρέμβαση του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ