ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Navtex: Ο Τσίπρας λέει το δικό του «βυθίσατε το Χόρα»

Navtex: Ο Τσίπρας λέει το δικό του «βυθίσατε το Χόρα»
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί μια εξαιρετικά σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση αναφορικά με την τουρκική Navtex.

Τόσο με τη σημερινή ομιλία του στη Βουλή όσο και με τις χτεσινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στην έκκληση για εθνική ενότητα. Ο κ. Τσίπρας επίσης:

  1. Θέτει τον πήχη της ελληνικής αντίδρασης στις όποιες τουρκικές κινήσεις. Αυτός δεν είναι άλλος από την αποτροπή των τουρκικών ερευνών στην περιοχής που ορίζεται από την τουρκική Navtex. Ο κ. Τσίπρας θέτει ως σημείο αναφοράς την αποτροπή των τουρκικών ερευνών στο Καστελόριζο το 2018 από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται με τρόπον ανάλογο αυτόν του Ανδρέα Παπανδρέου στην ελληνοτουρκική κρίση το 1976, λέγοντας το δικό του «βυθίσατε το Χόρα».
  2. Κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων, δυναμιτίζοντας το πολιτικό κλίμα και διασπώντας την ενότητα του λαού.

Ανησυχία

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Η τουρκική Navtex για έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου και Κρήτης, συνεκτιμάται μαζί με τρία άλλα γεγονότα:

  1. Την έξοδο μεγάλου αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων από τον ναύσταθμο του Ακσάζ.
  2. Τις πολλές παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Καστελόριζο, τη Μεγίστη και τη Στρογγυλή.
  3. Την άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων να συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής τη στάση της Τουρκίας και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της.

Ενδεικτική της σημασίας που το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στις εξελίξεις, ήταν η χτεσινή έκτακτη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους στρατιωτικούς συμβούλους τους. Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο τομεάρχης της Κ.Ο. για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θ. Δρίτσας, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, καθώς και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μην έχοντας σχέδιο στην εξωτερική πολιτική και κρατώντας τη στάση «του υπάκουου και προβλέψιμου συμμάχου», απέτυχε να κάνει πραγματικό διάλογο με τον Ερντογάν, καθώς και να πείσει τους Ευρωπαίους να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Τώρα καλείται να πετύχει την αποτροπή στο πεδίο των τουρκικών κινήσεων.

Χαρακτηριστικά της στάσης του ΣΥΡIZΑ όσα είπε ο κ. Τσίπρας στους συνεργάτες του:

«Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018.»

ΤΟ ΚΥΣΕΑ και η ενημέρωση

Σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας επιφυλάχτηκε να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης και αναφέρθηκε μόνο στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, είπε:

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σα να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Από χθες έχει βγει στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά. Και εσείς εδώ κάνετε σα να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό.»

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά της κυβέρνησης και στηλίτευσε τη μη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ:

«Χθες όλη τη μέρα από το υπουργείο Άμυνας εκπέμπατε σήμα συναγερμού. Διαρροές έδιναν και έπαιρναν στα sites και τα social media. Για ανάκληση αδειών, για επιστράτευση της εθνοφυλακής στα νησιά μας ακόμη και για κλήσεις σε εφέδρους για επιφυλακή. Και όλα αυτά τα δίνατε εσείς. Και βουλευτές της ΝΔ να το παίζουν κομάντο στο Twitter. Και την ίδια στιγμή Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο.

Και ενώ ολόκληρος ο Τουρκικός στόλος είναι έξω και βγαίνει και ο ελληνικός, ο κος Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό, αλλά αρνείται να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο να πάρει αποφάσεις και να συντονίσει. Γιατί; Για να μη δραματοποιήσουμε τη κατάσταση. Πόσο πιο πολύ από όσο είναι;»

Τέλος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να προσέλθει στη Βουλή για να ενημερώσει για τα ελληνοτουρκικά:

«Τι μήνυμα στέλνετε σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Αιγαίο, όταν σας βλέπουν να ασχολείστε και εδώ με το πως θα κεφαλαιοποιήσετε πολιτικά μια δύσκολη κατάσταση στα εθνικά; Τα ι μήνυμα στέλνει σήμερα η Αθήνα όταν την ώρα της κρίσης, η Βουλή συνεδριάζει για να βαθύνει το διχασμό που προκαλεί η εκδικητική εμμονή σας;

Εγώ λοιπόν σήμερα θα επιφυλαχτώ να τοποθετηθώ και επι της ουσίας της παραπομπής και επί της ουσίας της κρίσης που έχει ήδη ξεσπάσει και με δική σας ευθύνη. Και θα ζητήσω κύριε Πρόεδρε να έρθει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία. Δε μπορεί να κρύβεται. Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ