ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: Ομάδα εργασίας συστήνουν Δένδιας - Μενδώνη παρουσία της Unesco

Αγία Σοφία: Ομάδα εργασίας συστήνουν Δένδιας - Μενδώνη παρουσία της Unesco
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, παρουσία της Ελληνίδας αντιπροσώπου στην Unesco.

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά αφού πρόκειται για μνημείο με οικουμενική αξία, είναι το μήνυμα που προκύπτει από τη συνάντηση την οποία είχαν σήμερα, παρουσία της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Unesco Μαρία Διαμαντοπούλου, Νίκος Δένδιας και Λίνα Μενδώνη.

Αποφασίστηκε η δημιουργία ολιγομελούς ομάδας εργασίας, η οποία μέσα σε ένα δεκαήμερο, θα προτείνει έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών, ο οποίος αφού υιοθετηθεί από τα αρμόδια υπουργεία, θα υλοποιηθεί αμέσως προσεχές διάστημα.

«Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν συνιστά ελληνο-τουρκική διαφορά. Εντούτοις, βέβαια, για εμάς τους Έλληνες, έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία το μνημείο αυτό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το ζήτημα μέσα από διεθνείς πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, ως Ευρωπαίοι πολίτες και ως πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, συνομιλώντας με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, προεξάρχουσας βεβαίως της Unesco».

«O σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε αυτό το μνημείο που έχει πανανθρώπινη αξία. Άλλωστε, ως τέτοιο είχε καταγραφεί και στην Unesco. Την οικουμενικότητα του μνημείου της Αγίας Σοφίας ανέδειξαν οι αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη τόνισε, μετά τις σχετικές δηλώσεις του κ. Δένδια:

«Προφανώς, όπως ήδη ελέχθη από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Δένδια, δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες. Η Αγία Σοφία είναι από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δημιουργήματα, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία, τα οποία συγκεντρώνουν πλήθος οικουμενικών αξιών. Αυτές οι οικουμενικές αξίες είναι που κινδυνεύουν να χαθούν από τη μετατροπή του μνημείου σε θρησκευτικό τέμενος».

«Θεωρώ ότι το επίπεδο της συζήτησης ήταν τέτοιο που δημιουργεί προοπτικές, η ελληνική κυβέρνηση, στο σύνολό της, να χειριστεί διεθνώς το συγκεκριμένο θέμα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει την πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι προφανές ότι, στο μέρος των δικών του αρμοδιοτήτων, θα στηρίξει απολύτως την εθνική αυτή προσπάθεια», υπογράμμισε η υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ