ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο

Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τουρκίας: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο
Turkish Presidency via AP, Pool

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών και των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος. 

Στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου τονίζεται πως η Τουρκία είναι «αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά της που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο».

«Δεν θα επιτραπούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο πρωτοβουλίες από χώρες και πρόσωπα που θα αγνοούν την παρουσία και τα δικαιώματα των Τούρκων στην Κύπρο και θα διαταράσσουν το κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στο νησί» τονίζεται μεταξύ άλλων.

Όπως μεταδίδει ο τουρκικός Τύπος, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συγκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος, με κύρια θέματα τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Στο θέμα της Λιβύης το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας προειδοποίησε ότι η Τουρκία ότι δεν θα διστάσει να «λάβει τα απαραίτητα μέτρα» για να στηρίξει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, που υποστηρίζονται από χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον λαό της Λιβύης ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή τυραννίας και δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ανακοίνωση επίσης αναφέρεται σε «καταδικασμένες πρωτοβουλίες τρίτων που ονειρεύονται να εκμεταλλευτούν το χάος για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους μαζί με τους πραξικοπηματίες», χαρακτηρισμός με τον οποίο η Άγκυρα αναφέρεται στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας «τόσο στο εσωτερικό (σ.σ. της Τουρκίας) όσο και στο εξωτερικό», ιδίως στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ, καθώς και οι ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο».

Ένταση Άγκυρας - Αθήνας

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι το Καστελόριζο απέχει 2 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) από την τουρκική ηπειρωτική χώρα και 580 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ακτή, καθιστώντας «τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που βασίζονται σε νησιά μακριά από την ηπειρωτική χώρα, ασυμβίβαστα με το Διεθνές Δίκαιο».

«Οι θέσεις της Ελλάδας για μια υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (15.450 τετραγωνικών μιλίων) ενός νησιού 2 χιλιομέτρων από την Μέση Ανατολή και 580 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι ορθολογικές και αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου», σημειώνει η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας -εάν τηρηθούν- θα καθιστούσαν σχεδόν αδύνατο για την Τουρκία να κάνει κάθε είδους γεωτρήσεις στα ύδατα που περιβάλλουν τη χώρα. Γι ’αυτό η Τουρκία έχει απορρίψει πολλές φορές τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και συνέχισε τις δραστηριότητες γεώτρησης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σχολιάζει στον δικτυακό της τόπο η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ